Rejtélyes dobozka a sárvédőn

2014.03.17. 12:42

Tisztelt Kütyüdoki!

Azt szeretném megtudni, hogy ha megjelölték az autónkat lopás végett, vagy is inkább a sárvédő alá felragasztottak egy kütyüt, akkor a kocsi (Suzuki Swift), csak azért van még meg, mert nem tudták ellopni? Az történt, hogy pár napja egyik este egyszer csak nem indult (munkahelyről). Komputer nem jelezte ki a hiba okát. Elvontatták és nagy nehezen arra jöttek rá, hogy valami kis kütyü lett felragasztva jel lopás végett és a benzinbefecskendezést letiltotta a riasztó, így nem indult el az autó. A Sukuzi Ász-nál (most tudtam meg, hogy az az üzlet megszűnt már) mikor vettük, +40 ezerért szereltek be riasztót, amit az ajtókilincsen lévő gomb megnyomásával hatástalanítottunk és ekkor az ajtózár is nyílt.

Most elvittük egy "riasztó szerelőhöz", aki közölte, hogy az a pici egység, amit 40 ezerért beszereltek 3ezret ér, szerintük semmit nem ér (mégsem vitték el a kocsit, mert nem adott benzint a rendszerbe), szerintük nem volt megfelelően bekötve, se a komputerbe, se ide-se oda. Ugyan tényleg csak akkor riasztott, ha az ajtót nem megfelelően nyitottuk, tehát motorháztető érintésre pl. nem, de mégis meg volt a kocsi. Most 25 ezerért kaptunk új riasztót, ami állítólag nem fogja blokkolni az üzemanyag befecskendezést, de sokkal szuperebb szerintük, mint ami eddig volt, habár az ajtónyitógombra most már csak az ajtók fognak kinyílni, egy külön kütyün kell majd vezérelni a riasztót.

Vajon mikor vertek át minket, most vagy a kocsi vásárlásánál. Ha megint ragasztanak fel ilyen jellopó micsodát, akkor most el is vihetik majd a kocsit?

Előre is köszönöm válaszukat!

Nem láttam még ilyet, de ettől természetesen létezhet. A kódlopáshoz valóban kell pár kódsorozatot rögzíteni, ami legalább a használt algoritmust megfejti, de ez nem igazán jellemző autólopáskor. A felragasztott dobozka rögzíthet, de nem kell annyi idő hozzá, hogy napokig ott legyen, rögzítsen, szerintem az az egység valami más dolog lesz, de látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi. Ha kódlopó lenne, az csak venné a jelet, nem érzékelné semmilyen riasztó a meglétét és nem blokkolná a motort csak azért, mert odaragasztották.

Az autó védelme összetett dolog, mert a legjobb minőségű riasztó sem ér semmit, ha trehány a beszerelése. A 40 000 Ft-os ár reálisnak hangzik, de, ha még a motorteret sem érzékeli, akkor egy dilettáns szerelte - szóval minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem. A régi riasztó nem volt rendesen beszerelve, az új meg nem blokkolja a motort, szerintem ez sincs rendesen beszerelve. Jöjjön el hozzánk és szívesen megnézem, hogy mit tud a védelem és véleményezem, ez nem kerül semmibe. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen alapon véleményezek, valóban önjelölt szakértő vagyok, de gondolom, 30 év tapasztalata elegendő lehet ahhoz, hogy valamire azt mondjam ez jó, vagy vacak és reklamálni kell. Jöjjön minél hamarabb, mert, ha valóban veszélyben van az autó, akkor minden percnek jelentősége van.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu