2014.05.12. 11:53

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretnék egy tabletet (7 colos méretű) beépíteni az autómba (2003-as G Astra). A dilemmám ezzel kapcsolatban a következő:

Az egyik ötletem, hogy a gyári középkonzolt (ami a rádió körül van) úgy alakítom át, hogy a tablet egy mozdulattal az anyósülés felől becsúsztatható legyen (így rögtön csatakoztatva is lenne az usb-s töltő). Ennek a megoldásnak két hátrányát látom:

1: kevésbé lenne esztétikus

2: nem tudná megfelelően eltakarni a fölé kerülő árnyékoló rész (valami olyasmire gondolok mint a 2009 körüli 5-ös BMW-kben van).

Ennek a megoldásnak az előnye persze, hogy a tabletet ki lehet venni az autóból, így talán kevésbé vonzó a tolvajok számára. A másik út az lenne, hogy úgy alakítom át a gyári műanyag elemet, hogy a tablet fixen bekerül a gyári kijelző helyére (jelenleg a gyári kijelző csak a időt, dátumot és hőmérsékletet írja ki, tehát semmi hasznos információ nem veszne el). Ezt a változatot választva nem lenne gond az árnyékoló igényes és esztétikus kivitelezése és a tablet konfigurálható lenne, hogy a sok autóban gyárilag beépített egységekhez hasonlóan működjön (gyújtással együttbekapcsol, kulcs kivételekor kikapcsol, stb.)

Magát a tabletet semmi másra nem szeretném használni, tehát ilyen szempontból nem lenne hátrány az sem ha fixen be lenne építve, leginkább a biztonsági szempont az ami miatt nem tudok dönteni. Egy beépített kütyü önök szerint mennyire teszi célponttá az autót az autótolvajok, "rádiót kilopkodó egyének" számára?

Várom megtisztelő válaszuk! András

Nem lesz kis munka, nem vagyok biztos abban, hogy megéri. Én a fix beépítést választanám, a kivehető verzió nagyon sok buktatót rejt. A dupla DIN méretű rádiók megjelenése visszaszorította a rádiólopást, mert azok nem vehetők ki egy mozdulattal, sok esetben négy darab hatos csavarral rögzülnek, rengeteg bontást igényel a kiszerelésük és roncsolással sem engedik el magukat. De az ördög nem alszik, mindennek van rizikója, ami az autóban marad.

Ennek ellenére esztétikusabb megoldást látok a fixen beépített készülékkel. Mielőtt nekilátna a nagyobb munkának, mindenképpen állítsa össze a rendszert és tesztelje. Sajnos előfordulhat, hogy a készülék a töltésen keresztül földhurkot képez és eltüntethetetlen zavar jelenik meg a hangban. Megoldandó probléma lesz a négy hangszóró vezérlése és azok arányainak beállítása. Nem minden tablet esetén lesz kényelmes helyen a hangerő, ezt is ki kell próbálni, mert vezetés közben sokszor kell majd használnia ezt a funkciót.

Elképzelhető, hogy a kényelem érdekében be kell iktatni egy hangerő/fader potenciométert a tab és az erősítő közé. Nem is beszéltünk erősítőről, pedig kell. A tab saját végfokozata kevés ahhoz, hogy az autó hangszóróit meghajtsa, ezért szükséges egy négy csatornás erősítő, amitől nem kell nagy teljesítményt várni, de 4 x 20W legalább legyen tartalékban. A ki- bekapcsolást nem tudom, hogy hogyan lehet konfigurálni, szerintem az marad manuális.

A lényeg a végeredmény. Egy beépített tab több szolgáltatást nyújthat, mint egy dupla DIN méretű rádió, ráadásul töredék árért. De, van hátránya egy rádióval szemben. A rádióban van rádió, ami a tabban nincs, csak ott, ahol van 3G lefedettség. A rádióban van hangszínszabályozó, fader, balansz, AUX bemenet, USB kezelés, esetleg Bluetooth kihangosító. Szabványos méretével könnyebb a beépítés és biztos a gyári kinézet.

A tab olcsóbb, de beépítése nehézkes. A funkcióinak többsége az autóban haszontalan. Nem írunk levelet és nem internetezünk vezetés közben. Nem nézünk filmet és nem is játszunk, illetve nem szerkesztünk Word vagy Excel fájlt. Marad a zene lejátszás és a navigáció. Rádiót csak ott hallgatunk, ahol az adatforgalom működik, ami sajnos nem mondható el az egész ország területéről.

Ha belegondol, akkor a navigáció és a tab-on tárolt zene miatt kerülne be egy nehézkesen kezelhető szerkezet az autóba. Nem akarom lebeszélni, csak érdemes jobban körbejárni a kérdést a nagy munka előtt. Tapasztalatom szerint a tab az utasoké, a vezető nem sokat tud ebből élvezni. Például a Pioneer SPH-DA110 - 144 900 Ft bruttó fogyasztói áron talán alternatívája lehet a tabnak, de érdemes a Parrot Asteroidot is megnézni. Az ár elsőre lényegesen magasabbnak tűnhet, de az autóba beépített tablet sem a 40 000 Ft-os kategória, mert az biztosan nem alkalmas mindennapos megbízható használatra.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu