Beriaszt a légyre a Nissan

2014.06.25. 13:27

Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy 2003-as Nissan Almerám melyet 2013-ban vásároltam. Az utóbbi idõben -kb.1hónapja- valaminek a hatására beindul a gyárilag beszerelt riasztója (általában éjszaka). Az egyik alkalommal darazsat és legyet találtam az utastérben. Elképzelhetõ, hogy ez indította be a riasztót? Lehet az érzékenységen állítani? Milyen jellegû riasztó van ezekben? A riasztóról kaphatnék egy mûszaki leírást?

Várom válaszát és javaslatát! Vadász Csaba

Ha van ultrahangos belsőtér érzékelő, lehet, hogy felül kell bírálni az érzékenységének beállítását. Be kell ülni a hátsó ülésre, majd beélesíteni a riasztót. 40mp mozdulatlanság után finoman egyik karunkat mozgatni, majd a másikat is. Lassú mozgatásra nem szabad megszólalnia a riasztónak, viszont nagy lendítésre, vagy a testünk elmozdulására igen. Ha túl érzékeny, akkor mindenre megszólal, akár az esti hőmérsékletváltozásra is.

A bennragadt légy csak akkor okoz hibás riasztást a helyesen beállított rendszeren, ha pont a szenzor közepére száll, aminek kicsi az esélye, de azért előfordul. Ha rendszeres a riasztás, nem a légyre gyanakodnék. Lehet ajtónyitás érzékelő a ludas. Szintén be kell élesíteni a riasztót, majd 40mp múlva körbemenni és megrángatni az ajtókat, csomagteret, motorteret. Az elkopott, megtört ajtókapcsoló okozhat téves riasztást, ha kis rezgése is kapcsol. Főként a motortér kapcsolója szokott elgörbülni, elállítódni.

Amennyiben az elmúlt időszakban volt lakatosmunka az autón, akkor ellenőrizni kell a javítás környékét. Sokszor tapasztaljuk, hogy hegesztés közben megmelegítik a közelben lévő vezetékköteget, amiről egy idő elteltével lepereg a kikeményedett szigetelés és az autó furcsa elektromos problémákkal ajándékozza meg a tulajdonost. Persze lehet egyéb hiba is, de az alapokat otthon is ellenőrizheti, sőt időnként kell is. A kapcsolók és egyéb perifériák nem csak hibás riasztást okozhatnak, de egy elkorrodált kapcsoló védetlenné teheti az autót, ezért időnként szükséges a karbantartás. Ha az ellenőrzés nem hozott eredményt, akkor szívesen látjuk egy hibakeresésre.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu