Recseg a rádió a Passatban

2014.10.20. 12:55

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az lenne a kérdésem hogy Volkswagen Passatban recseg a rádió és automatán sem talál egy állomást sem. Próbáltuk már másik rádióval, új antennával és új kábellal is, de a probléma nem oldódott meg. Mi lehet a megoldás a problémára?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Tamás

A rádiót AM (közép hullám) sávra kell kapcsolni. Ha található adó, akkor jó az antenna, ha nem, akkor hibás. Ez persze az első lépés a hibakeresésben. A Passatban aktív antenna van, aminek a talppontjában van egy erősítő. Ennek az erősítőnek a tápfeszültséget a gyári rádió az antennakábel melegpontján adja.

Ha utólagos rádiót használ, akkor egy úgynevezett tápfeladó szükséges, ami kapható minden autóHifis boltban. Amennyiben nehézkes a hibakeresés, a rádiót be kell kötni asztalon és ellenőrizni, hogy ott megfelelően működik. Ha jó a rádió, akkor az antennánál meg kell mérni, hogy kap-e tápfeszültséget az előbb említet erősítő. Ha kap, akkor ellenőrizni kell, hogy kap-e rendesen testet az antenna.

Az antenna a felfogató csavaron keresztül testelődik, sok esetben ez a kapcsolat elkorrodál, kontakthibás lesz. Le kell venni az antennát, megtisztítani a kapcsolódó pontot. Ezt egyébként egyszerűen ellenőrizheti. Bekapcsolja a rádiót és óvatosan, de határozottan megmozgatja az antennát. Ha recseg, majd jó lesz a vétel, akkor itt a kontakthiba.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu