Ledes izzó utólag?

2015.02.06. 10:26

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egyre több helyen árulnak H7 foglalattal cree leddel szerelt fényforrásokat egész hihetetlen fényárammal. Ha minden igaz a xenon utólagos beszerelése, gyakorlatilag tilos, hisz automata magasság és mosó is kellene hozzá. Viszont a LED-ről sehol egy szó se. Ön szerint ugyan az vonatkozik a LED-re is mint a xenonra, vagy minden megszorítás (és persze rendőri retorzió) nélkül berakható-e ez az "izzó"?

Válaszát köszönöm!

Hasonló vonatkozik a LED-re is, hiszen semmiféle változtatás nem engedett a rendszerben, csak és kizárólag ugyan olyan paraméterekkel rendelkező izzó tehető be. Amiért nem hallani a LED-ről, sajnos gyermekcipőbe jár a felhasználás.

A LED-ekkel teletűzdelt H7-nek kinéző foglalat közel sem ad annyi fényt, amennyivel látnánk és a vetülése nem alkalmas autós felhasználásra. Az izzó minden irányba, egyenletesen adja le a fényt, míg a LED, a legnagyobb igyekezet ellenére is irányított. Hiába teszünk rengeteg fénypontot egymás mellé, az akkor is rengeteg különálló sugár lesz, ami az autó foncsoráról másként vetül az üvegre, majd az útra, mint az izzószál fénye. A LED nagyon jó út a takarékosság felé, de még nincs kész, felhasználása korlátozott. Helyi megvilágításként, dekorációként már hibátlan, de az autóban még nem vette át teljes körűen a szerepet.

Egyelőre marad a belsővilágítás és a kezelőszervek megvilágítása terén, de bízom benne, hogy hamarosan kivált mindent. Persze létezik a nappali menetfényben, ködlámpában és létezik a tompított világításban is, de ezek speciális környezetet igényelnek, amit a gyártók meg is teremtettek számára. Ha az izzó helyett tesszük be, akkor az izzó fénykibocsájtásához tervezett környezetbe kerül, ami nem egyezik a LED sugarainak útjával, ezért ne tudjuk utólag megváltoztatni, kicserélni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu