2015.04.16. 14:07

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy kis segítséget szeretnék kérni Öntől. Van egy 2003-as Toyota Yaris T sport típusú autóm, és egy furcsa jelenséget tapasztaltam. Járó motornál, jobb ajtó nyitva volt. Felhúztam a jobb oldali elektromos ablakot, majd rögtön ezután leengedte a balt. És itt történt valami, mert azóta a jobb oldali ablakot az anyós ülés felőli kapcsolóval nem tudom leengedni, csak felhúzni. Nem reagál a kapcsoló nyomására. Viszont a vezető oldali panelről tökéletesen tudom kapcsolni az ablakot le-fel.

Mi lehet a hiba, és annak az oka? Hogyan lehetne orvosolni ezt a problémát? Segítségét előre is köszönöm!

Kétszer is nekifutottam, remélem érthető lesz a magyarázat.

A jobboldali ablak jobboldali kapcsolója a bal oldali kapcsolótól kap testet. A kapcsoló alaphelyzetben az emelőmotor mindkét kivezetését testen tartja, és csak akkor emeli el és ad neki áramot, amikor a kapcsolón kapcsolunk. Ha baloldalról történt emelés után nem megy a jobb oldali kapcsoló, akkor arra gondolnék, hogy a baloldalon valamitől nem állt vissza alaphelyzetbe a kapcsoló és nem adja ki a jobboldal számára a testet, ami nélkül a jobb oldal nem tud működni csak egy irányba. Le kell venni a kárpitot és mérni.

Szóval, egy kapcsolón alaphelyzetben egy darab pozitív mérhető, a többi lába mind test. Ha kapcsolunk, akkor az egyik ponton elveszi a testet és áramot ad ki a motor számára, egyik irányba az egyik kivezetésre, másik irányba a másikra. Otthon ne álljon neki, mert a kárpitbontás bonyolult, a mérésbe pedig könnyű belebonyolódni. Persze lehet a kapcsolón kívül az ajtóátvezető kontakthibája is és lehet, hogy egyidejűnek tűnik a hiba a nyitott ajtós vezérléssel, de csak véletlen egybeesés, vagy rossz volt már régen, csak most vette észre. A méregetés minden hibát felfed.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu