Használhatok-e ledet az irányjelzőkbe?

2015.05.15. 16:53

Tisztelt Szerkesztőség!

Több cikket olvastam a Totalcar-on világítással, izzókkal kapcsolatban, nagy szakértője nem vagyok a tárgyi témának, ezért fordulnék Önhöz, Önökhöz.

Adott egy 2014-es évjáratú VW Jetta gyárilag halogén fényszórókkal szerelve. A kérdésem az lenne, hogy a nevezet gk-hoz az OSRAM által gyártott P21W típusú LED "izzója" normál üzemelési körülmények között használható-e a gyári normál izzó helyett (egyértelmű jelzés van a termék csomagoláson, hogy only off road, természetesen úgy lenne használva...).

A kérdés azért merült fel bennem (amúgy egyszerűen megvásároltam volna) mert külföldi LED modulokkal foglalkozó fórumokon írtak a hőtermelésről,hogy bizony 5,2-7.5W körüli teljesítményű ekkora méretű, hasonló foglalatú LED-eknél már csak pl irányjelzőként, tolató lámpaként használhatóak a hűtés elégtelensége miatt, továbbá a leírásában is szerepel, hogy alkalmas kiváltani a 21W izzót és "csak" 4W-os, de a fenti okok miatt elbizonytalanodtam. Illetőleg a kérdés része még,hogy a gyári 21W-os izzó kb 460 lument tud, ez pedig 400-at, én jobban szeretnék "világítani" nem pedig kevésbé, kompenzálhatja ezt a lumenkülönbséget a színhőmérséklet? Szeretném kikérni ezzel kapcsolatosan az Ön,Önök, esetleg egy szakértő véleményét amennyiben lehetőség van rá.

Nagyon köszönöm előre is. Péter

Mivel megemlített adott márkát, így hozzájuk fordultam segítségért és csatolom a válaszukat:

Műszakilag a termék alkalmas. Viszont. Minden retrofit (tehát a régi izzó helyére betekerhető) fényforrás az autó külső felületén hivatalosan tilos. Az ok egyszerű. A lámpatestek amelyekbe az izzó van arra lettek tervezve, hogy egy milliméter pontosan behatárolható, fonalszerű képződményből 360 fokban "kiömlik a fény. Ehhez lett tervezve a búra, így lesz szabványos vetítési képünk. Ha a régi izzó helyére egy felületi sugárzó LED fényforrást rakunk a gyártó által tervezett vetítési kép teljesen meg fog változni. Gondoljunk csak egy Suzuki Splash féklámpájára, mely szinte egy pókhálóra hasonlít. Ha ide LED fényforrást raknánk, annak durván 140 fokos vetítési képe teljesen megváltoztatná a fékezéskor látható képet. Az, hogy érdemes-e alkalmazni, mindig esetfüggő. Egy olyan fényforrás, amelyet szemből kell jól látni (W5W, féklámpa, index) jobban látható egy LED fényforrás. Hőtermelés: 0

A nagy gyártók (Osram, Philips, Sylvania, stb) LED fényforrásai az elmúlt két évben óriási változtak. A hőtermelés már a múlté, gyakorlatilag az üzemi hőmérséklet alig haladja meg a környezeti hőmérsékletet. Például a GU10 LED fényforrásoknál látható, hogy a szellőzés tekintetében mérnöki precizitással megtervezett fém házakat leváltották a közönséges műanyag burkolatok.

Lumen: Valóban kevesebb a fényáram. Viszont a fényáram csak egy világítástechnikai adat. Azt, hogy egy fényforrásból mit látunk, még számos más adat is befolyásolja (fénysűrűség, sugárzási szög, színhőmérséklet, stb.) Ha egy 4 Wattos index retrofit LED fényforrást hasonlítunk össze a hagyományos 21 Wattos sárga izzóval, a szemből látható fény a LED esetében több, erőteljesebb.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu