Egy autót felgyújtani nem olyan nehéz

2015.05.22. 13:25

Tisztelt kütyüdoktor!

Az volna a kérdésem: Van egy Renault Thaliám, benne egy gyári 2X8 wattos rádióval, első hangszórókkal. Szeretnék beépíteni a kalptartóba 2 hangszórót és ezt egy 2X25 wattos erősítővel szeretném meghajtani.

A bekötéssel lenne az a kérdésem, hogy ha a rádió tápkábeléről (forrasztással, szigeteléssel) hoznám le az áramot az erősítőhöz, az vajon nagy baj lenne?

Tudom nem így kellene, csak nem tudom honnan szedjek a kocsiból áramot a műszerfal megbontása nélkül. Azért gondoltam erre, mert nem egy nagy teljesítményű erősítőről van szó. Azt sem tudom, hogy ilyen erősítőhöz milyen vastag tápkábelt, illetve mekkora biztosítékot illik beszerelni.

A 25W valóban nem nagy teljesítmény, de a rádió tápvezetéke általában vékonyabb, mint aminek lennie kéne. Az akkumulátorról megfelelő keresztmetszetű vezetékkel és természetesen közvetlenül az akkumulátor sarunál elhelyezett biztosítékkal elegendő energiát vehetünk le az erősítőnek.

De. Aki nem jártas az elektromosságban és nincs rutinja az autó szét és összeszerelésében, azt lebeszélem minden szerelésről, mert komoly eséllyel indul a nagy bajra.

Egy autót felgyújtani nem olyan nehéz, hiszen elegendő a helytelen kábelválasztás, a hibás kábelelvezetés vagy helytelen biztosíték érték alkalmazása vagy elhelyezése. A műszerfal bontásánál törhetnek elemek, de véletlenül kicsúszhat csatlakozó, kieshet biztosíték. A baj nem feltétlenül munka közben keletkezik, később is eldörzsölődhet vezeték, ami egy év múlva fejti ki hatását.

Mindenki maradjon a szakmájánál és az elektromos bekötést, mert az nem játék, hagyja szakemberre, hiszen nem annyira drága dolog a munkadíj. Elbagatellizálhatjuk a dolgot, mondhatjuk, hogy ez nem agysebészet, de nagyon komoly anyagi kárt okozhat egy helytelen mozdulat.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu