Gyerekülés és oldallégzsák

2015.05.28. 10:18

Tisztelt Kütyüdoktor!

Inkább biztonságtechnikai kérdésem van. Használt autó vételt tervezek, leginkább a biztonságot tartom szem előtt. A gyerekek még néhány évig gyermekülésben fognak ülni. A hátsó oldallégzsák és gyerekülés kapcsolatáról nem sok értékelhető információt találni a világhálón.

1. Jelent-e érdemi plusz védelmet a gyermeknek?

2. 9-36 kg-os isofixes gyereküléssel együtt biztonságos-e a működése?

3. Összességében érdemes-e a gyerekek maximális biztonságára fókuszálva hátsó oldallégzsákkal felszerelt autót keresni?

Köszönettel Csaba

Elméletben összefér az airbag és a gyermekülés, de ezt pontosan taglalja minden autó és gyermekülés használati utasítása, ennek megfelelően kell eljárni használatával.

Nagyon fontos a gyermek bekötése a gyermekülésbe. A lazán bekötött gyermek oldalra kihajolhat az üléséből és ez az egyetlen, de ugyanakkor nagy veszélyforrás, hiszen ilyenkor a számára biztonságot jelentő ülés és a légzsák közé kerül. Az ülésnek és magasításának pont az a lényege, hogy az öv és a légzsák megfelelő magasságába kerüljön.

A légzsák feltalálása és bevezetése során rengeteg gyermekbaleset történt, aminek az volt az oka, hogy amerikai, szabad embereknek nem lehetet kötelezővé tenni az öv használatát és azt sem, hogy gyerekeiket ne ültessék előre az autóban. Baleset során a gyerek fékezetlenül (öv nélkül) repült a kirobbanó légzsák felé, ami ráadásul nem jó szögben találta el, hiszen alacsonyabban ült, mint egy felnőtt. Ebből adódott a baj.

A mai gyermekülések felemelik a gyermeket, hogy az öv fékezze a tehetetlen mozgást egy baleset során, valamint megfelelő magasságba emeli, hogy az airbag helyes pozícióban tudja csillapítani a becsapódást. Emellett oldalirányban plusz védelmet nyújt számukra. Követni kell az autó és az ülés használati utasítását, megfelelően rögzíteni kell a gyermekülést és abban a gyermeket.

Többször hallottam, hogy az én gyermekemet nem lehet. De. Az élete múlhat rajta, majd megszokja. Az Isofix 18kg-ig rögzíti az ülést, míg 18kg fölött lehet az ülés Isofix rendszerű, de a rögzítés már a biztonsági öv dolga. A Recaro weblapján a FAQ menüpontban olvashat az egyik legnagyobb gyártó válaszai között erről is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu