2015.06.17. 09:17

Tisztelt Kütyüdoktor!

A minap vettem egy Blaupunkt Adelaide 130 autorádiót a 2003-as Citroen Xsara Break-embe a gyári kiszolgált helyett. Be is szereltem, nem kellett hozzá különösebb tudomány, csak össze kellett dugni és már működik is. Csak nem úgy ahogy kellene.

A kijelzőn az infók villognak, a hang szakadozik, lényegében szinte normálisan nem lehet használni, viszont ki és bekapcsoláskor nem villognak a feliratok, úgy néznek ki ahogy kell. A fejegységben lehet a hiba vagy valami áramellátási/érintkezési/vezeték törési probléma lehet? Egyáltalán nem értek hozzá sajnos.

Üdvözlettel: Zoltán

Érdemes lenne beszerelő műhelyhez fordulni. Első lépésként a rádiót kipróbálnám asztalon, tápegységről. Ha ott helyesen működik, akkor az autó felől közelíteném a problémát. Villogás, szaggatás nekem tápfeszültség problémának tűnik.

Bekapcsolt rádiónál megmérném, hogy a tápellátás stabil-e. Hasonló jelenséget mutathat egy zárlatos vagy sérült hangszóró, illetve vezetéke, bár a mai végfokozatok védettek és inkább némít, mint nagy áramot vesz fel. A hangszóró is mérhető a rádiócsatlakozónál egyszerűen ellenállásmérővel. Mivel a hangszóró impedanciája minimum 4Ohm, így az ellenállásmérővel 3Ohm fölötti érték jónak számít. A kábelt testhez képest is meg kell mérni, ebben az irányban nem lehet vezetés.

Egy autórádió garanciája függ a beépítés helyességétől, ezért én nem javaslom az otthoni beszerelést. A vásárláskor, főként, ha egyszerű a beszerelés, belealkudható az árba. Nem kell feszegetni a gyári rádiót, mert a szerelőnek van szerszáma, és biztosak lehetünk a garancia érvényességében. Ha nem szakember rakta be, akkor sokat kell győzködni egy hibás rádiónál a szervizt, hogy én is értek hozzá, nem nagydolog, nem én rontottam el.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu