2015.08.11. 15:53

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vásároltam egy 12V-os elektromos hűtődobozt, nem is a gagyi fajtából. Használat közben a szivargyújtó csatlakozó annyira felforrósodik, hogy már attól félek, meg fog olvadni a műanyag borítása. Gyanítom, hogy a nem elégséges fém-fém érintkezést az oka. Egy autós pumpának meg már meg is olvadt a csatlakozója, a jelek szerint a biztosítékot feszítő rugó melegedett túl. Tudom, hogy a szivargyújtót nem erre találták ki, de más csatlakozó meg ugye nincs. Mi a teendő, ha ilyen cuccot szeretne használni az ember?

Köszönettel: g.

Valóban a szivargyújtó csatlakozó, ellentétben azzal, hogy az autó feltalálásával egyidős, nem a legjobban sikerült megoldás. Ennek oka, hogy nincs rá szabvány, minden gyártó csak nagyságrendben követi a hagyományt.

Azt kellene kideríteni, hogy az aljzat vagy a hűtőn lévő dugó a ludas a melegedésben. Ha a dugó, akkor könnyen cserélhető egy jobban illeszkedőre, de, ha az aljzat, azzal előfordulhat, hogy nem lehet másikat tenni a helyére, mert az autó nem engedi. Nagyságrenddel jobb megoldás a steck csatlakozó, amit méltánytalanul elfelejt a világ. Nagyon kevés autóban használják, pedig lényegesen jobban illeszkedik és emiatt nagyobb áramok átengedése sem probléma. Ezt a csatlakozást talán a Zsiguli műszerfala alól ismerhetjük.

A csomagtartóban kiépíthető bármilyen csatlakozási forma. Az akkumulátorról közvetlenül, vagy a biztosítéktábla nagyáramú pontjáról lecsatlakozva, természetesen külön biztosítékkal kialakítható egy olyan csatlakozási pont, ami minden eszközt kielégít. A kellemetlenség annyi, hogy minden eszköz csatlakozóját is át kell szerelni, de ilyen nagyobb energiát igénylő szerkezetből nincsen sok, szerencsére.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu