Beázott a sebmérő, mit tegyek?

2015.09.22. 10:37

Tisztelt Kütyüdoktor!

A párom motorja pár nappal ezelőtt felborult éjszaka, és belecsúszott kicsit az eleje a kerti medencébe. A műszerfal azóta nem működik. Indítani lehet, megy is, csak nem mutatja ugye a sebességet és a fordulatszámot. Gondoltuk, néhány nap alatt kiszárad, de azóta is ugyanez a jelenség van, és a sebességmérő üvegburkolata alatt folyamatosan ott vannak a páracseppek. Mit lehetne ezzel kezdeni szerelő nélkül?

Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

Semmit, sajnos.


A víz és az elektromosság találkozásakor mindent elsöprő sikert tudhatnak magukénak. A víz kis elektromos ellenállása rövidre zárhat olyan áramköri részeket, amelyek a vezérlés tönkremenetelét okozhatják. Mivel elektromosság is jelen van, azonnal bontani kezd minden elemet, főként a rezet, amiből a nyomtatott áramkör is készült. Megállíthatatlan és visszafordíthatatlan is lehet a folyamat.


Mindenképen forduljon műszerészhez, aki szétszedi, lemossa a panelt és látni fogja, hogy a kár mekkora. Ha időben érkezik, még menthető. Ha a folyamat előrehaladott állapotban van, nem érdemes próbálkozni. Ha már alkatrészlábak, fóliadarabok megszakadtak, nem kell pótolgatni, mert a szakadt részek visszaállíthatók, de a félig bontott, elvékonyodott részek egy-két héten belül újabb hibákat produkálnak. A félig sérült fólia nem rendelkezik akkora keresztmetszettel, mint amire tervezték, mint amekkorát a szerepe megkíván, így a használat során megszakad. Otthoni eszközökkel nincs semmi esély a javításra.


Ha valamely elektromos kütyü vízzel találkozik, legyen az telefon, autórádió, MP3 lejátszó… azonnal vegyük ki az elemet, akkumulátort, így a bomlási folyamat elkerülhető és nagyobb eséllyel menthető a készülék.


Az adott esetben a motor akkumulátorát kellett volna lekötni, a vízbe került részt szétszedni, kiszárítani és csak a teljes száradás után áram alá helyezni. Keresni kell egy műszerészt, aki szétszereli, megfelelő eszközökkel lemossa a panelt és reménykedjünk, hogy nincs baj, csak még nedves.


Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu