2015.09.25. 10:41

Tisztelt Szakértő!

Remélem jó helyen kérdezem: a minap izzócserére kényszerültem, tompított ment ki. A csere során azt tapasztaltam, hogy a pozitív csatlakozás érvezetékének szigetelése valószínűleg a nem kívánt hőtermelés hatására kb. 3 cm. hosszan visszazsugorodott, a csupasz pászma látványa nem töltött el örömmel. Ez - mint később kiderült - bár eltérő mértékben, sajnos mindegyik világítótest tápkábelére igaz. A vezető OnCu,cca. 0,5 qmm. Lehet, alul méretezték? (Talán lényegtelen, az autó Mazda 323F BA 96') Szeretném, ha válaszával segítene a probléma megoldásában!

Az érdemi reagálás és tisztelet jegyében: Balogh János

Nem mondanám, hogy a japán autók vezetékeit nem járatják tűrőképességük határain az autógyár mérnökei, de drága a réz és, ha rendeltetésszerűen használjuk, nincs velük gond. A szigetelés elszíneződése és kikeményedése melegedésre utal, míg a visszahúzódást anyaghiba is okozhatja.

A hő keletkezhet nagy terhelés, vagy kontakthiba hatására. Ellenőrizze, hogy a használt izzó megfelel-e a gyári paramétereknek. Ha igen, akkor a csatlakozási pontokat kell megfigyelni, ugyan is a kis kontakthiba nem más, mint átmeneti ellenállás, ami hőt termel. Az érintkezőn elszíneződés, vagy szikrázás kormos nyoma tapasztalható.

Az érintkező tisztítása nem tűnik komoly feladatnak, de sajnos ez csak időszakos megoldás. A melegedés kilágyíthatja az érintkező anyagát, így elveszítve rugalmasságát nem biztosítja ugyan azt a feszes csatlakozást. Az érintkező felületkezelt, ami védi a természetes oxidációtól. Amint szikra keletkezik rajta, eltűnik a felületkezelés és hiába tisztítjuk meg, ettől kezdve egyre gyakrabban jelentkezik majd a hiba. Ebben az esetben a javítás, a csere maga.

Előfordulhat, hogy nincs kontakthiba és nincs nagy terhelés sem, csak a vezeték szigetelés elégtelen minőségű és a normál hőmérséklet mellett is idővel keményedik, zsugorodik. Mivel csak a csatlakozási pontokon tud eltávolodni, ott tapasztalható a hiánya. Ilyenkor egyszerűen zsugorcsővel, vagy szigetelőszalaggal pótolni kell a szigetelést. A 0,5-ös vezeték 12V-on, ekkora távolságban és ilyen elvezetés mellett alkalmas a világítás áramellátására, ha nem használunk nagyobb áramfelvétellel rendelkező izzót, ami nem csak a vezetékekre, de a világításkapcsolóra is nagyobb terhet ró, és az általa termelt hő a lámpatestet is károsíthatja.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu