Érzékeli-e a gyerekülést a Mazda?

2015.10.20. 16:12

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy 2001/09 évjáratú, osztrák származású Mazda 323F BJ 2.0 DiTD tulajdonosa vagyok. Néha rendkívül jól jönne ha a gyermekülésként is funkcionáló hordozót az autó anyósülésére fel tudnánk tenni ( természetesen menetiránynak háttal ), mert így egy felnőtt is elég volna ha a babával el kell menni valamerre. Az autóban 4 db légzsák van.

Az eredeti német nyelvű kézikönyv azt mondja, hogy csak különleges gyerekülést tud érzékelni a rendszer amit éppen ehhez az üléshez terveztek. A magyar nyelvű kézikönyv még árnyaltabban fogalmaz, azt mondja, hogy ha van az autóban légzsák kikapcsoló rendszer akkor az csak speciális gyereküléssel együtt működik. A hordozón olyan matrica van, hogy légzsákos autóban tilos előre betenni.

Fórumon viszont azt olvastam, hogy az alapfelszereltség része az ülésfoglaltság-jelző ennél a típusnál és 20kg alatt nem nyit a légzsák. Az ülés alatt valóban látok kábelezést de megbontás nélkül nem tudom megállapítani hogy milyen célt szolgál. Betehetem-e a gyerekülést az anyóülésre, vagy nem? Van valamilyen módja hogy én magam ellenőrizzem, hogy melyik verzió az igaz a fentiek közül?

Válaszát előre is köszönöm, Roland

Mivel nem az én területem, segítséget kértem a Mazda szerviztől:


Ebben az autóban van ülés foglaltság érzékelő a jobb-első oldalon, aminek az érzékelési határértéke 12 kg. Ez „sima” nyomásos érzékelő és ha nem ülnek az ülésben akkor valóban nem nyílik az utas oldali front légzsák. Ezen kívül van az autóban egy speciális un. rezonátoros érzékelő, amely egy speciális szenzorral ellátott gyerekülést érzékelt és amennyiben az az ülésen van, akkor 12 kg feletti terhelésnél sem engedte nyílni a légzsákot.


Az általánosan kapható babahordozók nem rendelkeznek ilyen szenzorral, ezért mindenképpen azt javasoljuk (a 12kg-os terheléstől függetlenül), hogy ne használják a hordozót a jobb-első ülésen!


Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu