OBD2 Bluetooth eszköz kiakasztja az elektronikát?

2015.11.10. 17:19

Kedves Doki!

Nemrégiben rendeltem egy Bluetoothos OBD2-es diagnosztikai kütyüt ebayről. Egy 2-es szériás Fiat Punto 1,2 16V-ben kipróbáltam, működött is 1-2 napig majd egy út során az összes mutató lezuhant, üzemanyag, fordulatszám, vízhőfok, mindegyik mutató 0-t jelzett. Emellett 3-4 hibajelzés is világított, elég ijesztő volt. Közben a motor ugyanúgy probléma nélkül működött.

Leállítás után nem indult újra az autó, csak az OBD eszköz kihúzása után. Ezek után félve teszem be akármilyen más autóba, ki tudja milyen hibát generál. Van esetleg tippje mi okozhatta a jelenséget? Elég sok korábbi vásárlója volt a terméknek, de ilyen hibát nem olvastam korábban az OBD olvasókról. Illetve még egy kérdés az eszközről, okozhat-e gondot ha az eszköz hosszabb távon bedugva marad az autóban ? (lemeríti e például az akkumulátort)

Válaszát előre is köszönöm, Viktor

Kedves Viktor!

Ezek az eszközök semmiféle ellenőrzéssel, bevizsgálással nem rendelkeznek. Ennek ellenére vásárolják és többségük működik, de bármelyik, bármikor komoly problémát is okozhat a jármű rendszerében. Amelyik ilyen jelenséget produkál, azt ki kell dobni, nem szabad javítgatni, az tanulópénz.

A jármű rendszere egy speciális hálózat, aminek dokumentációját nem adja ki a gyár, hiszen a szerviznek sincs semmik köze ahhoz, hogy a rajta futó jelsorozat milyen paraméterekkel bír. Persze mindenféle tudásszintű ember nekiveselkedik, hogy visszafejtse a jelsorozatokat és így okos kiegészítőket tudjon gyártani, amire természetes igény jelentkezik. Aki ért hozzá, annak sikerül, de a félművelt csak fél megoldást tud, és nem számol azokkal a tényezőkkel, amik nem állandóan jelentkeznek, hanem valamilyen pillanatnyi előfordulással bukkannak fel a jelsorozatban. Például lehet, hogy adott motorhőfoknál, adott motorteljesítménynél bekapcsolt klíma esetében módosít valamit a vezérlés. A botcsinálta hozzáértő ezt nem látta, nem is gondol rá és kihagyja a saját programjából, ami persze lehet, hogy a gyári rendszeren zavarként, vagy fals értékként jelentkezik. Ki tudja, hogy az ebayen hirdetett eszközt ki tervezte, ki gyártja és annak vannak-e gátlásai, vagy csak eladni akar az ismeretlenség és az elérhetetlenség homályában.

Ugyan ebbe a kategóriába tartozik a tuningbox, ami valamit csinál a motorvezérléssel. Vagy jót, vagy később kiderül, hogy rosszat. Természetesen vannak mindkét kategóriának valós, hozzáértő gyártói, akik megfelelő tudás birtokában, széleskörű műszaki átlátással készítik eszközeiket, de ilyet nem vesz szinte senki, mert meg kell fizetni a szakértő fejlesztési óráit. Marad az olcsó, és azzal néha lyukra fut a vásárló. Én, mint soraimból kiderül, nem támogatom az ellenőrizhetetlen eredetű, szakmailag kétes hátterű eszközök használatát, de el kell ismerni, hogy sok működik kifogástalanul. Ha jó, akkor nyert a tulajdonos, ha bajt csinál néhány autóba, azok megfizetik az árát.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu