Ablakemelő házilag

2015.12.03. 11:33

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az lenne a kérdésem, hogy a 2006-os 1.4 es 5 ajtós Chevi Lacettibe aminek manuális a hátsó ablaka, beszerelhetek-e házilag elektromos ablakemelő szerkezetet. Az ablakemelő természetesen gyári szerkezet lenne. Az első ablakok gyárilag elektromosak, csak a hátsókat szeretném átalakítani. Ugyanez érvényes a külső tükrökre is. Azokat is szeretném elektromosra alakítani a manuális helyett.

Az lenne még a kérdésem, hogy ha lehetséges ez az átalakítás, azt hogy tudom elvégezni.(ez a kérdés inkább a tükörre szólna).

Előre is köszönöm, tisztelettel Torzsás Tibor

Általánosságban mindkettő beépíthető utólag is. Mechanikusan nem lehet semmi probléma, ha az adott járműhöz, akár bontóból beszerezzük a megfelelő alkatrészeket.

A kábelezésnél lehetnek bonyodalmak. A gyári kábelköteg vagy tartalmazza a szükséges csatlakozásokat, vagy nem. Általában nem. Utólag a köteg beépítése nem szokott sikerülni, mert vagy nem beszerezhető, vagy komplett cserét igényel, hiszen csak az ablak vezetékezése nincs külön. Ilyenkor célravezetőbb, ha elkészítjük a szükséges köteget.

A kapcsolókat ellenőrizni kell, mert gyári kapcsolóknál előfordul, hogy nem nagyáramot kapcsolnak, hanem reléket vezérelnek. Az interneten megtalálható a bekötés, alkatrészeket viszonylag könnyen be tudja szerezni, de, ha nincs elektromos képesítése ne álljon neki, inkább bízza szakemberre. Rutint és hozzáértést igényel a kárpitok bontása, az ablak beállítása, a kábel elvezetése, főként az ajtó és a karosszéria átvezetése, valamint a kapcsolók bekötésébe könnyen belebonyolódhat az avatatlan gondolat.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu