Gyári izzót ledre?

2015.12.07. 16:46

Üdv.

Olvasgattam a DRL cikkeket de a kérdésemre nem találtam választ bennük. Adott az autó Mitsubishi ASX 2014. Gyárilag elhelyezett DRL a ködfényszóróban. A ködfényszóró izzójához nem nyúltam, maradt a gyári halogén, de a nappali menetfény sima izzóját kicseréltem ledesre.

Kérdésem az lenne, hogy így ez rendben van-e, illetve műszakin vagy egyéb rendőri intézkedés során lehet-e belőle konfliktus. Tehát minden gyári, csak az izzó lett cserélve.

Üdv. Déri András

(6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM "A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzólámpát szabad használni."

- ezért hivatalosan nem lehet, hiszen az izzó helyére csak és kizárólag ugyan olyan paraméterekkel rendelkező izzó tehető, amin természetesen fel van tüntetve a jellemzője is.

Tehát izzó helyére nem tehető LED. Magyarázata, hogy a LED fénykibocsájtása teljesen más, mint egy izzószálé, sokkal kisebb szögben sugároz, emiatt az izzóra kialakított helyről teljesen más fénynyaláb fog kilépni. Az izzó által megvilágított terület helyett egy helytelen vetülésű fényforrással rendelkezik majd a jármű.

Azt, hogy ezt ki és hol ellenőrzi, nem tudom, nagy valószínűséggel senki és sehol, de a szabály ettől még így szól. Észre sem lehet venni, hiszen a nappali menetfénynek nincs olyan vetített képe, mint egy tompított fényszórónak.

A LED fényforrásokat felelősséggel forgalmazó cégek termékeiket OFFROAD megnevezéssel kínálják, ami annyit tesz, hogy „ECE engedéllyel nem rendelkező OFFROAD termékek. Az EU területén belül közúti forgalomban nem engedélyezett!” – a vásárló pedig úgy használja, ahogyan azt jónak látja. Tehát a DRL esetében nem lenne szembetűnő a ledesítés, de már egy tompított fényszóró esetében kifejezetten ellenjavasolt és balesetveszélyes is lehetne, hiszen ki tudja mikor vakítja el a szembejövőt a helytelenül szétszórt fény.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu