2015.12.29. 15:07

Kedves Kütyüdoki!

Sajnos nem tudok rájönni a problémám eredetére. Van egy aktív Sencor mélynyomó az autómban (Peugeot 206) mely egy Kenwood fejegységre van rákötve. Menet közben van, hogy magától elhalkul a mélynyomó (ilyenkor ha hátramegyek és a membránt megtapintom, az nagyon kicsit mozog) és később magától újra megszólal. Tegnap is úgy raktam le az autót, hogy nem szólt, most elindítottam és szólt újra (vezetéket ezért zárom ki, bár lehet a hőtágulás is közre játszik). Esetleg nincs valami tippje, hogy miért lehet ez, hol kereshetném a hibát? Olyan létezik, hogy nem tud szellőzni rendesen és esetleg meleg miatt egy belső védelem lekapcsolja? (A szubcső hátulján a lyuk melynek nevét nem tudom esetleg nem szellőzik rendesen és ezért bemelegszik? Gondolom annak a szerepe a nyomáskiegyenlítés a membrán mozgásából adódóan) Köszönöm előre is a tippeket!

Köszönettel: Ivicsics Gergely

A mélyhangszórót erősítő hajtja, amit a rádió vezérel és küldi számára a hangjelet. Mint mindig most is mérni kell a hibakereséshez. Amikor elhalkul a zene, ellenőrizni kell, hogy az erősítő megkapja-e a tápfeszültséget. Ha nem, akkor kontakthibás valahol a kábel vagy a főbiztosíték. Ha mérhetően jó a tápfeszültség, akkor tilthat az erősítő. Ennek lehet oka zárlat, vagy túlmelegedés vagy az erősítő hibája. Mivel kis pihenés után újra megszólal, inkább a túlmelegedést tartom valószínűnek. A helytelen beszerelés okozhatja, hogy nagy hangerőn hallgatott zenénél az erősítő nem tud szellőzni és tiltásba megy. Amikor visszahűl, akkor újra megszólal.

De, lehet a tiltás oka a mélyhangszóró hibája. Ha menetzárlatos, akkor nagyobb terhelést jelent az erősítő számára, ami emiatt jobban melegszik. Ellenőrizze, hogy az erősítő megfelelően szellőzik és mérje meg a mélyhangszórót vagy próbálja ki másikkal. Ha jó a hangszóró, az erősítő jól szellőzik és a tápfeszültsége is megvan, amikor elhalkul, akkor javítani kell az erősítőt. Természetesen ezen kívül lehet kontakthibás az RCA kábel, vagy a rádió kimenete is, de ezek nem annyira valószínű hibák.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu