Szivargyújtós elosztó a Fordba

2016.01.23. 07:50

Tisztelt Kütyüdoktor,

Egy 2001-es, 1.7-es Ford Pumát hajtok. Elég sok elektromos dolgot használok, így beszereztem egy szivargyújtós elosztót.  Sajnos a gyári szivargyújtó és ennek a csatlakozója nem teljesen kompatibilis, állandóan kicsúszik, stb.

Arra gondoltam, hogy egy kis barkácsolással összekötöm az elosztó vezetékét a gyári szivargyújtóhoz csatlakozó vezetékkel (plusz egy kapcsoló, mivel a gyári szivargyújtó állandóan áram alatt van).

A kérdés az, hogy ezt megtehetem-e, vagy a csatlakozó, amit levágnék, tartalmaz valamit, ami szűkséges az akkumulátorból érkező áram átalakításához? 

Tudna ajánlani valamit? Válaszát előre is köszönöm!

Tökéletes megoldás lehet. A legjobb, ha az autóban használt szerkezeteknek megtaláljuk a helyét és odahúzzuk a tápcsatlakozót úgy, hogy a kábelből csak annyi álljon ki a kárpit mögül, amennyi a használathoz szükséges.

A kábel elvezethető egy központi csatlakozóhoz, amire egy biztosítékon keresztül csatlakozik. Ez a központi hely lehet a szivargyújtó, de jobb, ha a biztosítéktábla nagyáramú pontjáról nyerjük az energiát, vagy közvetlenül az akkumulátorról.

Körültekintést igényel, hogy a szivargyújtós csatlakozófejek általában tápegységet is tartalmaznak. Például a telefontöltő a 12V-ról, adott feszültségre csökkenti a tápfeszültséget és erre az elektronikára szükség van, nem hagyható ki. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha az adott csatlakozó érintkezőire forrasztunk vezetéket és azt kötjük be, megbontani nem célszerű. Ha minden használatos eszközhöz szépen odavezetjük a tápfeszültséget, akkor megszűnik a hatalmas, ronda és zavaró kábelgombóc, és nem csúszik ki többé a csatlakozó a szabványt nélkülöző szivargyújtóból. Összegezve, jó megoldás.

Ki kell alakítani egy nagyáramú pontot, ami lehetőleg az akkumulátorról csatlakozik le. Nagyon fontos, hogy a lecsatlakozás és minden eszköz külön biztosítva legyen, ezt nem lehet elhagyni. A szivargyújtó csatlakozókat nem célszerű megbontani, mert abban általában elektronika bujkál. A végeredmény szakszerű és szép.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu