Állandóan kiégnek az izzók

2016.01.27. 10:59

Tisztelt Kütyüdoktor,

Az a problémám, hogy kb 2-3 havonta kiégnek a lámpámban az izzók. Igaz, hogy én éjjel-nappal lámpával járok, de akkor is bosszantó jelenség, főleg hogy meglehetősen körülményes az izzó csere.

Olvastam egy feszültség stabilizáló eszközről az interneten ami segíthet. Kíváncsi lennék a véleményére, hogy ez is a szivargyújtóba dugható fogyasztáscsökkentőkkel egy kategóriájú termék, vagy tényleg segíthet a bajomon.

Köszönöm, Üdv, Lajos

Az izzók élettartamát kapcsolási számban mérjük, mert a legnagyobb bajt a szál felmelegedése és lehűlése okozza normál használatnál. Ha sokat kapcsolgatjuk vagy esetleg magasabb feszültségről tápláljuk, akkor hamar kiég. A sok kapcsolást okozhatja a világításrendszer kontakthibája, ami általában az izzónál található, a túlmelegedés okozta ronda fekete és elszíneződött csatlakozó formájában.

A magasabb töltőfeszültség ellenőrizhető. Közvetlenül az akkumulátor két kapcsán egy feszültségmérővel mérhető, járó motornál, emelt fordulatszámon. A mért érték ne haladja meg a 14 voltot (persze van autó, amelyiknél magasabb a gyári érték). Ha magas, akkor autóvillamossági műhelyt kel keresni a javításhoz. Van még egy jelenség, ami főként japán autókat súlyt, de Puntónál is jelentkezett. A töltést mérve megfelelő feszültséget kaptunk, de oszcilloszkóppal vizsgálva jóval magasabb értékkel bíró nagyfrekvenciás tüskéket láthatunk. Ezek természetesen túlhevítik az izzókat, amiket semmi nem véd, ellentétben az autó egyéb elektronikáival, amikben mindig van szűrés, stabilizálás.

Erre a jelenségre van szűrő, de nem úgy néz ki, mint az Ön által küldött eszköz. Inkább ajánlanék márkaszervizt vagy márkára szakosodott szervizt, akik megfelelő típusismerettel rendelkeznek és segítenek, ha ilyen jellegű a probléma. A neten hirdetnek szivargyújtóba dugható szűrőt is, ami egy darab 1000uF-os kondenzátort tartalmaz. Az igazi átverés.

Az autó életében egy ilyen kondenzátor semmit nem számít, sem a szivargyújtóba dugva, sem az akkumulátorra kötve. Természetesen ígérni lehet, hiszen az ingyen van. Egy ilyen eszközt az akkumulátorra kötve nem szűri a tápellátást, nem okoz kisebb fogyasztást. Az említett nagyfrekvenciás zavart az adott frekvenciának megfelelő értékre méretezett kondenzátorral lehet szűrni, helyileg, de inkább a hibaforrást kell megtalálni, és javítani.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu