Állandóan lezárja magát a Mondeo

2016.01.31. 20:00

Üdv Kütyüdoktor.

Egy 1998-as 1.6l benzines Ford Mondeo kombi (BNP) tulajdonosa vagyok és a probléma az, hogy az autó lezárja magát. Központi záras, nem távirányítós és évszaktól, napszaktól függetlenül, van, hogy menet közben, van, hogy álló helyzetben, beindított motorral vagy sem... lezárja magát. Hol keressem a probléma forrását? Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelettel Attila

Általában a két első ajtóban, de van, hogy csak a baloldaliban a központi zár motor tartalmaz egy kapcsolót. Ez a kapcsoló figyeli, hogy a kulccsal melyik irányba fordítja a zárat és ennek függvényében ad jelet az elektronikának, ami a megfelelő irányba vezérli a többi motort. Ha ez a kapcsoló elállítódik, akkor kis rezgésre, mozgásra adhat fals jelet a kapcsoló és zárhat a rendszer. Próbálja kulccsal zárni és nyitni az autót. Figyelje, hogy ugyanakkora kulcselfordítás kelljen a nyitáshoz és záráshoz.

Van autó, amelyik minkét első ajtóról vezérelnek és vannak, amik csak a baloldalról, mindkét oldalt próbálja ki. Ha a kulcs elfordításakor valamelyik irány hamarabb vezérel, akkor elmozdult a motor, újra be kell állítani. A bontást ne végezze el otthon, bízza szakemberre. Okozhat hasonló jelenséget az ajtóátvezetőben eltört kábel, aminek csupasz vége hozzáér a mellette futó másik kábelhez. Nyitott ajtónál meg kell mozgatni az átvezetőt. A törött kábel esetében nem szokott működni a kulcsos vezérlés sem. Természetesen lehet még egyéb ok is, de ezek gyakoriak.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu