Lehet, hogy rosszul kötöttem be?

2016.02.13. 09:41

Üdv!

A minap vettem egy 4 szenzoros tolatóradart, bekötöttem a rajz szerint. A piros vezetéket a tolatólámpára, a feketét a testre. Ha hátramenetbe teszem, és ráadom a gyújtást tökéletesen működik. Ha viszont beindítom az autót akkor vibrál a képernyő. Az autó Skoda Octavia 2 2006, 1.4 benzin.

Annyit csináltam, hogy ráadott gyújtásnál megmértem a feszültséget a tolatólámpa izzónál, ami kb. 12V. Ha viszont beindítom az autót, akkor a feszültség lecsökken 11,1 voltra. Ez természetes, vagy ezért vibrál a kijelző?

Köszönöm a válaszát: István

A Skoda ellenőrzi az izzókat, és ennek az ellenőrző jelnek az eredménye a villogás. Le kell relézni a tolatólámpa jelét és jó lesz. A relét nem zavarja ez a jel, az ellenőrzést nem befolyásolja a relé terhelése és a kapcsolt 12V megfelel majd a tolatóradarnak.

A csomagtér világítás 12V-ja megfelel a relének, ezt nem ellenőrzi az autó elektronikája. Ha esetleg az átlagosnál nagyobb teljesítményfelvétellel bír a tolatóradar, akkor érdemes inkább az akkumulátorról (biztosítva) behúzni egy megfelelő keresztmetszetű plusz kábelt.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu