Néha elsötétül a műszerfal

2016.02.23. 11:27

Kedves Doki!

Vectra C (2005-ös facelift Z18XE) műszerfala hidegen indításkor néha elsötétül, illetve nem működik, csak a MIL jelző világít. Újraindításkor bekapcsol. Kontakthiba vagy CIM modul baja lehet?

Köszönettel, László

Természetesen több oka is lehet a jelenségnek, de mivel hidegindításról van szó, és feltételezem, hogy jobb időben nem jelentkezik a probléma, én az akkumulátornál keresném a gondot.

Amikor hidegen indítjuk az autót, az akkumulátor sem áll a töltésleadás magas fokán, de a motor is jóval nagyobb terhelést jelent számára, hiszen minden illesztés szorosabb, a kenőanyagok is sűrűbbek. Az indításnál nagyobb energiára van szükség, amit szegény idősebb akkumulátor nem tud teljesíteni, ezért leesik a feszültsége.

Ha ez a feszültség 10V alá kerül, az autó elektronikái sem kapják meg a számukra szükséges tápfeszültséget és indulatnak hibásan. Elfelejtheti a kódot a rádió, vagy butaságokat művel egyes funkciója, de ugyanígy a műszerfal elektronikája is indulhat rosszul. Olyan a jelenség, mint az otthoni számítógépnél, amikor egy időpillanatra hiba csúszik a program betöltésénél. Újra kell indítani és jó lesz. Ellenőriztesse az akkumulátort. Az öregebb akkumulátor esetén nagyobb a feszültségesés és ez lehet jele annak, hogy hamarosan ujjat kell vásárolni. Minden elektromos szerviznek van tesztere, ami százalékosan megállapítja a használhatóságot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu