Elektromos autókhoz milyen lopásgátlót javasol?

2016.02.26. 16:49

Jó napot!

A minap vásároltam egy Opel Ampera-t. Ez ugye eleinte teljesen elektromos üzembe közlekedik. Az előző autóban volt egy bizonyos gomb, amit meg kellet nyomnom, hogy az autót el tudjam indítani, illetve ha kiszálltam, utána is megkellet nyomni mert amúgy lefullasztotta 30 másodperc múlva a kocsit. Csak hát itt ugye nincs benzin amit elzárjon a rendszer. Tehát a kérdésem, hogy elektromos autókhoz milyen lopásgátlót javasol?

Köszönöm.

Valóban az elektromos és hibrid járműveknél a blokkolás és az indításgátlás gondot jelenthet számunkra. A biztonság egyik és kézenfekvő megoldása lehet a mechanikus védelem, mint például a kormányzár.

Ebben az esetben a régi jól bevált kormányrögzítést kell érteni az elektromosan, viszonylag könnyen oldható gyári megoldás helyett. Erre a StarBlock nevű olasz cég szakosodott, ez nem olcsó, de annál hatékonyabb védelem. A hagyományos értelemben vett autóriasztó csak fél megoldás lenne, hiszen jelezne minden ajtó, csomag-, és motortér nyitásra, még a „gyújtás” rátételére is, de blokkolni nem tudná a hajtást.

Természetesen a riasztógyártók is léptek ebbe az iránybá és van elektromos és hibrid autókhoz kompatibilis védelem. A teljes blokkolás, illetve indításgátlás nem minden autótípusnál oldható meg, de a legrosszabb esetben is egy kényszerhajtást eszközölnek, amikor a jármű csak 3km/h sebességgel tud haladni. Ez már elegendő ahhoz, hogy az autót védettnek tekintsük, hiszen egy 3km/h-s sebességgel haladó szirénázó autó nem a tolvajok álma. Az a bizonyos régi és bevált gomb az elektromos autó esetében is létezhet, csak a háttere egy kicsit bonyolultabb műszaki megoldást igényel. Védeni mindent kell, ezt az autót is, de a jó hír, hogy van rá mód.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu