A rádió random csatornát vált

2016.04.08. 13:34

Tisztelt Kütyüdoktor!

2003-as Mitsubishi Carisma gyári rádiója egyetlen egy rádiócsatornát kicsit diszkriminál, ami éppen édesapám kedvence, aki a legtöbbször használja a kocsit. Kb fél percig rajta hagyja a csatornán, majd utána elvált egy másik beprogramozott csatornára. Neten próbáltam már kutakodni, többnyire angol nyelvterületű honlapokon, hátha ott több adatot találok, de pontosan ugyanilyen bajt első nekifutásra nem nagyon találtam. Mit javasol?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel L

Szerintem be van kapcsolva az AF (alternatív frekvencia) funkció. A Petőfi rádiót Budapesten 94,8MHz-en sugározzák, de Szegeden 104,6MHz-en fogható. Ha Szegedre utazunk, akkor lassan kilépünk a budapesti adó hatósugarából, egyre gyengébb lesz a jel, zajos lesz, suhogni kezd és meg kellene keresnünk a következő, helyi frekvenciát.

Az AF funkció ezt érzékeli és megkeresi helyettünk automatikusan. Menet közben nem vesszük észre, talán csak a rádió kijelzőjén, hogy megváltozott a kijelzett frekvencia. Előfordul, hogy kisebb adók esetében, amelyek csak helyileg sugároznak, nincs alternatíva és mivel nem találja az AF az adót, keres helyette másikat, ugyan olyan témában.

A témát, az RDS jel tartalmazza, ebben a sugárzott csomagban van benne az adó neve, a program típusa (hírek, dráma, sport, rockzene), pontos idő, még a közlekedési információ is. Szóval, ha apu híreket hallgatott és az AF gyenge térerőre hivatkozva elkezd keresni, de ezt az adót nem találja, keres helyette hírek címkéjű mási adót. Nem ismerem a gyári rádió menüjét, a funkciók-beállítások menüben keresném az AF menüpontot, de a rádió használati utasításában ez biztos megtalálható.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu