Becsíkoz a tolatókamera

2016.04.16. 08:01

Kedves Kütyüdoktor!

Utólag került beszerelésre Seat Altea 1.6 autómba kamerás tolatóradar. A kamera képet a tükörre rögzíthető másik tükör adja. Ha a gyújtást ráadom, és tolatásba teszem a sebváltót, tökéletes a kép, azonban a gyújtás ráadásakor csíkos, több esetben teljesen elmosódott, zavart.

A szerelő kondenzátort is szerelt be, de szerinte az "kicsi". Milyen típust, modellt kell beszereznem, hogy rendeltetés szerűen tudjam használni? Válaszát előre is köszönöm.

Üdv: Janka

A tükörre rögzíthető megoldás, bár nagyon praktikus és jó megoldás, de a beszerelésnél tudni kell, hogy azért csak kínai termék és ők mindig spórolnak valamin. Általánosságban a kábelek keresztmetszete igencsak alulméretezett és ez okozza az említett hibát.

A vékony, de annál hosszabb kábelen jelentős mértékű a feszültségesés, ezért álló motornál, amikor nincs töltés, az akkumulátor 12V-ja a monitornál alig éri el a 11V-os szintet. Ez kevés a monitornak, ami sötét, csíkos, szétesett képet ad. A megoldás egyszerű, ki kell váltani a gyárilag csomagolt kábelt vastagabbra. Mind a kamera, mind a monitor tápfeszültségét a lehető legközelebb, legalább 0,5 mm2 –es kábellel kell csatlakoztatni és helyes lesz a működés.

Van, hogy a szettben található 5 méteres RCA kábel is alulmarad a beszerelés igényének és azt is cserélni kell, mert a videójel gyengül vagy összeszedi a zavart, míg hátulról előrejut. Bosszantó, mert a monitor és a kamera megfelelő minőségű általában és a tartozékok rontják az élvezetet. Ez egy plusz költség, de megéri.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu