A telefon nem látja a rádiót

2016.04.26. 11:51

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrégiben vásároltam egy 2008-as évjáratú Nissan X-trailt (2.0L XE). Hiába böngésztem végig a kézikönyvét és követtem az előírt lépéseket betűről betűre, a Bluetooth-os gyári fejegységet, sehogy sem tudtam összekötni a telefonommal (2014-es Nokia L530). Hiába van bekapcsolva mindkettőn a Bluetooth, a telefon nem látja a rádiót. Létezhet, hogy koruknál fogva eltérőek a BT-szabványok és az újabb technika nem látja a régit - ebből következően le kell, hogy mondjak arról, hogy használom a gyári kihangosítót - vagy valami egyéb okát kell keresnem, ami adott esetben orvosolható?

Üdvözlettel: Verók Tamás

Sajnos ilyen gonosz a technika, a szabvány sok esetben olyannyira nyitott és csak az alapokat fekteti le, hogy a két Bluetooth még csak látni sem fogja egymást.

Márkaszervizben érdeklődjön, hogy a Nissan adott-e ki olyan szoftverfrissítést az autóhoz, ami tartalmazza a Bluetooth részt is. Ha nincs ilyen, akkor a megoldás egy utólagos Bluetooth kihangosító beépítése. A gyári modulokhoz képest az utólagos eszközök mindig jobb befektetésnek számítanak, mert gyártóik hosszú időn át és részletes támogatást adnak.

Az autógyár lassan vagy egyáltalán nem reagál a változásokra, az utángyártó cégek pedig ebből élnek, így nekik létfontosságú, hogy naprakészen tartsák termékeiket. Bluetooth esetében a Parrot és a Burry számít a legnagyobb és legprofibb gyártónak. Nem csak telefon kihangosításra alkalmasak, kiváló minőségben csatolják a telefonon tárolt zenét is a gyári hangrendszerhez. Általában az autógyártók is tőlük vásárolják a beépített modulokat, csak a frissítést nem vásárolják meg utána.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu