Led a Xenon helyére

2016.05.25. 17:07

Tisztelt Lumendoki!

Noha tisztában vagyok a halogén izzók helyére szánt olcsó led-ek közismert gyermekbetegségeivel (száz szám találhatók ilyen videók), érdekelne, hogy létezik-e szakszerűen elvégzett teszt arra vonatkozóan, hogy nagy teljesítményű prémium led égők hogyan működnek GYÁRI PROJEKTOROS autók fényszóróiban?

A 2007-es Ford Mondeom gyári, árnyékoló relés fényszórókkal szerelt és közeleg a D1S égők cseréjének ideje (gyengék, lassan 4 évesek). Elérhető-e a "xenon" ereje és vetítési képe ilyen módon, illetve ha igen, van-e erre legális megoldás (pl. hatósági átépítési engedély)?

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kurucz Viktor

Kedves Viktor,

LED fényforrással a technológia jelenlegi állása és a szabályozás szerint semmiképp nem váltható ki egy xenon fényforrás retrofit (meglévő helyére berakva) módon. Ha el is érhető lenne, hogy ekkora méretbe zsúfolva, fenntartható módon működjön egy LED (itt a xenon pici csövére gondolj és azon belül is leginkább a munkapontra), alapvetően megváltozna a fényforrás munkapontja. Magyarul ahonnan, amilyen irányban – csúnyán kifejezve - kijön a fény a fényforrásból.

Ez egy korábbi példával élve olyan végeredménnyel járna, mintha egy diavetítőben centikkel arrább tennéd a fényforrást: a komplett lámpa mindenhova világítana, csak oda nem, ahova kellene. Éppen ezért az uniós szabályozás sincs ilyen jellegű retrofit cserére.

Tehát bárki, bármit mond: nem szerezhető ilyen átszerelésre hatósági engedély. Azt szoktuk mondani, hogy a LED nagy varázsszó , de nem mindenhova és nem mindenáron. A falnak megyünk, amikor a százezres hűtőszekrények ajtaját belepő matricával hirdetik, hogy az adott hűtő LED világítással van szerelve.

Érdemes átgondolni, hogy hány alkalommal cseréltél már hűtőizzót és, hogy vajon a termék árában a matrica, vagy a három LED chip volt magasabb tétel. Véleményünk az, hogy a technológia jelenlegi állása szerint egy xenon fényforrás kiváltására, minőségi cseréjére a legjobb megoldás egy xenon fényforrás, hiszen a nagyobb gyártók rengeteg fejlesztéssel küzdenek a vásárlók kegyeiért. Elérhető a piacon olyan xenon fényforrás, ami legális és nagyságrendekkel több fényt biztosít (Pl: Phlips Xenon X-treme, vagy Osram Xenar Night Breaker Unlimited), de olyan is, ami kilométer korlátozás nélkül 4 év jótállást (Osram Original) nyújt a vásárlónak.

Üdvözlettel: Lumendoki – www.lumenet.hu