Basszuskombó az autóba

2016.06.10. 10:49

Tisztelt Kütyüdoktor!

Vagy a legnagyobb butaságot találtam ki, vagy egyenesen zseni vagyok, ez azt hiszem az Ön válaszából fog kiderülni. Basszusgitározom pár éve, és van ehhez egy 30 wattos basszuskombóm. Mostanában elég ritkán játszom ahhoz, hogy hétköznap ne legyek el a láda nélkül, az autóba viszont nagyon hiányolom a basszust. (Renault Thalia 2005. gyári kazettás rádióval)

A kérdés az, van-e lehetőség rá, van-e értelme, hogy beszereljem a ládát a kocsiba, és ha igen, mik volnának az első lépések? Ha már "tollat" ragadok, van itt még egy kérdés. Az előző autómba vettem egy USB-s alacsony kategóriás autórádiót, és szeretném beszerelni a Thaliába. De megszerettem a gyári hifi kormánykapcsolóját, ezért nem merek belevágni a cserébe. Van rá egyszerű házi megoldás, hogy a kormánykapcsoló működjön együtt a SAL Voxbox VB2200-as rádióval? A válaszokat előre is nagyon köszönöm, és ha a basszuskombós megoldás működik, osszák meg az hírt, kérem, a zenés-autós sorstársaimmal, "nem mindenkinek van zsebben pénze minden hangcuccra" jeligével, köszönöm.

Tisztelettel: Péter

A ládával a legnagyobb probléma, hogy nincs 230V az autóban, így nincs honnan megtáplálni. Alapvetően alkalmas lenne a feladatra, de a gyári rádiónak sincs hangkimenete, amit fel lehet használni. Elsőként szükség lesz egy hangszórójel – RCA szintátalakítóra, ami a gyári rádió kimenetét leosztja a szabványos jelszintre.

A ládát meg kell vizsgálni, hogy van-e lehetőség 12V-ról táplálni. Ha esetleg van, akkor még okozhat bajt a zavarszűrés, hiszen ez a szerkezet szobai körülményekre lett tervezve, az autó meg tele van zajjal és zavarral. Felkaphatja a fejét bárki, hogy létezik inverter, ami 12V-ból 230V-ot készít, de a kínai vacakot kivéve ezt az ára miatt ki kell hagyni a lehetőségek közül. Az említett fejegység sajnos nem alkalmas kormány távirányító modul fogadására. A valódi autórádiógyártó cégek, mint Pioneer, Clarion, Alpine, Kenwood… úgy tervezik készülékeiket, hogy azokhoz opcionálisan kapcsolható olyan modul, ami az adott autó kormánygombjait illeszti.

Tudom, hogy sokszor abból főzünk, ami van, de tartok tőle, hogy a zenekari erősítő és a SAL rádió összeépítése alulmarad majd a most vacaknak tartott gyári rádióhoz képest. Ha fejlesztenéd a zenét, célravezetőbb használtan vásárolni autós készülékeket és szépen lassan, lépésenként cserélgetni, beépíteni azokat. Az erősítők, mélyládák nem öregszenek normál használat esetén, így megéri utánajárni. A fejegység ma már elérhető árban van, ami természetesen nem 5-6000 Ft, de egy USB-s rádió újonnan 18 000 Ft-ba kerül három év garanciával. Én személy szerint lebeszéllek az átalakításról, nagyon sok problémát hordozhat magában és a kiegészítők megfontolandó pénzmennyiséget emésztenek fel.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu