Utólagos kanyarfény a ködlámpába

2016.06.15. 13:52

Tisztelt Lumendoktor!

Azt tapasztaltam, hogy több autóban elérhető az a funkció, mely során kis sebességű kanyarodásnál, a kanyarodás irányával megegyező oldali ködlámpát az elektronika a kormány elfordulási szögétől függően felkapcsolja, mint kanyarfényt. Többek között VW Polo (2012), VW Golf V (2008), Fiat Bravo (2008). Ezeknél a típusoknál ugyan az a lámpa látja el a ködlámpa és kanyarfény funkciót.

Na most tudtommal lakott területen belül, TILOS ködlámpát használni. A kérdésem az, hogy ha van egy 2008-as Golf V-ösöm és gyári ködlámpa van benne, akkor utólag ennek a funkciónak a bekapcsolása szabályos? Szólni fog érte a rend éber őre? (Utána néztem és nem találtam a különböző autóalkatrészt értékesítő cégeknél eltérő felépítésű ködlámpát, mely fénye, vetített képe más lenne mint a normál gyári lámpáé. Azaz kifejezetten ,,kanyarfényes" ködlámpát nem találtam.)

Válaszát köszönöm! András

Kedves András,

A jogszabály nem tesz kivételt a ködlámpa vonatkozólag, hogy azt lakott területen belül, vagy kívül használjuk.

5.13. Első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás, vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.

Azok a ködlámpák, amelyek kanyarfényként is szolgálnak, a ködlámpára vonatkozó B jelzés mellett a kanyarfényre vonatkozó K jellel is el vannak látva. Ennek hiányában a lámpa nem használható kanyarfénynek. Amennyiben a rend éber őre tud eme szabályról, úgy szólhat érte, de legkésőbb a műszaki vizsgán úgyis kibukik a dolog.

Üdvözlettel: Lumendoki – www.lumenet.hu