Magától bekapcsol a rádió

2016.06.19. 09:15

Kedves Kütyüdoki,

a következő problémával fordulnék hozzád. Adott egy 2001-es Fiat Punto II, amibe az előző tulaj elmondása szerint utólag lett beszerelve a gyári Blaupunkt CD-s rádió. (Lehet hogy korábban is volt benne, de amikor ő vette, egy utólagosan beszerelt valami volt, ami őt zavarta, ezért beszerzett egy gyárit és beépítette)

A rádió és a gyújtás között nincs kapcsolat, nem is volt, azaz ha megy a rádió és leveszem a gyújtást, nem kapcsol ki. Ez nem is gond csak oda kell figyelnem, ha kiszállok ne hagyjam úgy. Viszont a minap észleltem egy olyan jelenséget, hogy amikor reggel beültem a kocsiba, szólt a rádió pedig biztos, hogy kikapcsolva szálltam ki. Nem volt gond, kocsi indult. Ma reggel detto, viszont a kocsi ma már nem indult. Szóval a rádió gondol egyet valamikor, és random bekapcsol az én beavatkozásom nélkül. Találkoztál már ezzel, vagy hasonló problémával?

Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: István

Kedves István!

Ellenőrizni kellene a készülék bekötését és helyre tenni mindent, például a gyújtás és állandó áramot. Ha minden gyári, akkor kiderül, hogy a bekötés volt hibás vagy a rádió, bár most a hibaleírás alapján egyértelmű, hogy a bekötés biztosan rossz. Ha a rádióval (is) gond van, akkor nem érdemes javítani, mert egy utólagos rádió olcsóbb és jobb, mint a gyári készülék javítása.

Igaz, az autó belső egységét megbontja a kinézete, de ezt hamar elnézzük neki, mert sokkal jobban szól és sokkal többet tud. Kenwood, Alpine, Pioneer, már 18 000 Ft-ért tud USB-t fogadni és azt hiszem a mai világban ez a megoldás. Mindenképpen nézesse meg, illetve szívesen megnézzük a problémát. Ha így marad, télen rengeteg gondja lesz a lemerült akkumulátorral, és az akkumulátor lemerítése mindig magában hordja a lehetőséget, hogy tönkre is megy idő előtt. Másrészt, ha hibásan kötötte be valaki a gyári rádiót, az olyan szakszerűtlenségről tanúskodik, amit jobb ellenőrizni, mielőtt nagyobb bajt csinál az autóban, hiszen mi lehet egyszerűbb annál, hogy színre színt kössön.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu