Lopásgátló az intelligens kulcshoz

2016.07.12. 15:18

Kedves Kütyüdoktor!

Egy intelligens kulcsrendszeres, 2015-ös Nissan Qashqai-t szeretnék lopásbiztosabbá tenni, amit egy váltózár beépítésével kezdenék. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e az autó gyári lopásvédelmét és a váltózárat további eszközzel kibővíteni. Az intelligens kulcs jelének reprodukálhatóságát érzem leginkább az autó gyenge pontjának. Okot ad ez a rendszer a fokozott óvatosságra? Továbbá érdekelne, hogy váltózárak terén van olyan típus (Stiftes, Press & Lock...) amit ajánlana, vagy olyan amit érdemes kerülni? Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Hunor

A váltózár kiváló választás. Jelenleg két résztvevős a váltózár piac, az egyik a Diamond, a másik a Construct. A Diamond hazai termék, mindig van raktáron és, ha olyan autóval állunk szemben, amihez nincs, azt azonnal fejlesztik és legyártják, szóval rugalmasak. Sem biztonság, sem használatbeli különbség nincs közöttük, csak árban múlja felül a Construct a Diamondot, ami gondolom a hazai gyártásnak tudható be.

A kulcs, ahogyan Ön is írja, kényelmes kezelést biztosít, de valóban hagy biztonsági rést. Ahhoz, hogy továbbra is megmaradhasson a kényelmi funkció, közelítőkártyás immobiliser/rablásgátlót ajánlanék. A kulcs maradhat a zsebben továbbra is, ha az autónál van az immobiliser kódkulcsa megy az autó, ha eltávolodik, megáll, ha nincs ott, akkor nem is indul. Mindemellett érdemes az autó OBD csatlakozóját tiltani. Ezen a csatlakozón keresztül felkészült tolvaj hozzáférhet a gyári védelmi rendszerhez. Csak a gyárihoz! Sokszor kell kijavítani a félreértést, az utólag beépített védelmi eszközök nem érhetők el az autó diagnosztikai csatlakozóján keresztül, hiszen teljesen függetlenek attól.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu