Nem párosodik, hiába búgattam

2016.07.20. 10:32

Kedves Kütyüdoktor!

Már több mint egy éve hajtom a drága fifikémet (Fiesta MK7, még az aston orr előtti, 2012-es 1.4, trend). Amikor megvettem fontos szempont volt a kényelmi funkciók hada. Mivel sokat megyek városban, évi 45 ezer km, és sokat telefonálok, napi 5-6 óra, kékfogas példányra tettem szert.

Migráns példány, franciául tud, de angolul megértjük egymást. Voltak kezdeti nehézségek, a multi kormány gombjai nehezen és összevissza működtek. Ezt orvosoltam wd40nel és 3 óra vezetőülés jógával. Viszont. A Bt remekül ment, tiszta a hangja, fel se tűnik senkinek h nem kézben van a telefon. Időnként, pár hetente meghülyült, nem akart működni. Ekkor nem párosodott, hiába búgattam. Feltűnt, hogy ilyenkor a kis böfögő ember gombra sem reagál, pedig ha véletlenül megnyomtam mindig franciául érdeklődött a hogylétem felől. De ilyenkor teljes sztrájk, se kép se hang.

A rádió ment, szólt az fm, de nem tudtam összecsatlakozni. Pár perc/óra és parkolás után megjavult. De múlt héten teljesen feladta. Azóta kétségbe vagyok esve. Hova menjek? Márkaszerviz? A kormányon lévő gombok javítására irreális árat mondtak. Maszek szerviz? Elzavartak, hogy ők nem ampervadászok, nincs erre idejük. Jó autóelektromos kontaktom nincs. Elkezdtem bújni a netet, és hamar megtaláltam a sorstársakat.

Kiderült, ez nem egyedi hiba, elég sokan küzdenek vele. Első tipp az aksi kikötése volt, így resettel a bt adapter és működni fog. Ez nem vált be. Ezek után jött az anomália. Többen írták, hogy melyik biztosítékot kell kiszedni. Ezen felbuzdulva lekaptam a bizti fedelet, és konstatáltam, ott ahol ők mondják nekem nincs semmi. Üres. Na még egyszer. Olvastam, néztem, de egyszerűen nekem ott nincs biztosíték. De akkor hogy ment eddig?

A youtube-on van fent videó, hol találom magát az adaptert (kesztyűtartó alatt, egy nagyobb discman forma) de azt lebontani egy laikusnak hazardírozás. De majdnem sikerült. Ekkor tovább netezve megtaláltam egy leírást, hogyan kell frissíteni a softwaret. Elkezdtem regisztrálni, de nem engedi, csak az amerikai és kanadai példányokat.

Ennyi leírás után a következők a kérdéseim:

1. rakjak biztosítékot oda, ahol kéne legyen, de nincs?

2. próbáljam meg szétkapni a bt adaptert?

3. hagyjam a francba, menjek guruhoz mert csak elrontanám?

4. ha igen, akkor vajon mennyi lesz? vertek már át többször, nagyon kellemetlen érzés. már vagy 8 szerelőm volt, még a márkaszerviz is trehánykodott... Köszönöm a rám fordított idejét, elnézést a jókais terjedelemért.

Megköszönöm, ha válaszol. István

Ha az akkumulátor levétele nem segített, akkor otthon nincs mit nézni és tenni a szerkezettel, biztosítékot tenni oda, ahol nem volt semmi értelme, mert ki nem esett a helyéről az biztos. Márkaszerviz vagy márkára szakosodott szakszerviz lesz a megoldás.

Vannak olyan szervizek, a márkára szakosodott elnevezéssel, akik megvásárolták az adott autómárka javítóprogramját és főleg értenek az adott autótípushoz, hiszen ebből többet látnak. Az általános autószerviz természetesen a legnagyobb hozzáértéssel sem tud minden autóról mindent, így onnan egy ilyen speciális hibával valóban eltanácsolják az embert.

A szervizben lehet hibafelmérést, megállapítást is kérni és a probléma ismeretében lehet dönteni, hogy gyári új, vagy utángyártott, esetleg bontott alkatrészt választ, ha cserélni kell. Ha van szoftverfrissítés, azt is a márkaszervizre vagy márkára szakosodott szakszervizre bíznám. A frissítés alkalmával könnyen csinálhat nagy bajt az, aki még soha nem csinált ilyet, nem éri meg a próbálkozást. Egyik szervizzel sincs baj, ha a megrendelő előre egyezteti az árakat.

A baj mindig akkor van, amikor valaki kérdés nélkül leadja javításra az autót, majd csodálkozik, mert nem akkora összegre számított, mint amennyi a számlán áll. Hibamegállapításnak hívják és van valamennyi munkadíjvonzata, de legalább tudjuk, hogy mi a baj és dönthetünk, hogy mikor és mit szeretnénk megjavíttatni. Ha a szóban forgó Bluetooth egység javítása nagyon borsos, akkor vásárolni kell egy utólagos kihangosítót, ami egy kicsit jobb is, mint a gyári.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu