Fedélzeti kamerát szeretnék

2016.07.28. 10:00

Tisztelt Kütyüdoki,

Sokat autózom munkám miatt és a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb kerülhetek olyan helyzetbe ahol egy fedélzeti kamera által rögzített felvétel bizonyító erejű lehet. A magyar jog megengedi fedélzeti kamera beszerelését és használatát? Milyen kamerát javasol a szélvédő mögé, ami megfelelő képet rögzít, ára nem a csillagos egekben van (de nem is a legolcsóbbat keresem). 

Köszönettel: Miklós

Kedves Miklós!

A menetrögzítő kamera használatára hazánkban (hangsúlyozom, hazánkban) nincs külön jogi kitérő, előírás vagy speciális szabály, ezért használata nem tiltott. A menetrögzítő kamera felvételére ugyan az vonatkozik, mint minden mozgó vagy állóképre, tehát az általános jellegű jogszabályok érvényesek.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ez csak hazánkban igaz, külföldön lehet más a törvény, mint a szomszédos Ausztriában, ahol kifejezetten tiltott a használata.

A Polgári törvénykönyv szerint egy adott személyről történő felvétel elkészítéséhez az adott személy hozzájárulása szükséges. De mivel a menetrögzítő kamera által felvett anyagot nem nézzük vissza és ha nincs baj nem használjuk semmire, nem kell aláíratni az egész várossal egy beleegyező nyilatkozatot.

Más a helyzet, ha bekövetkezik a baj és használnánk a felvételt. Ha útközben valami vicces dolog történik és azt rögzítette a kamera, ne tegyük ki a videomegosztó oldalunkra, mert az magánfelhasználás, amihez szükséges az érintett személyek beleegyezése. Az érintettség nem csak azt jelenti, hogy az adott személy arca látszik a felvételen, hanem azt, hogy azonosítható és ebbe a kategóriába tartozik például autó rendszáma is. Ha a biztosító kéri a felvételt a kárrendezés megkönnyítése miatt, nem adhatjuk ki, csak, ha az érintett személy beleegyezik, hiszen a biztosító csak biztosító nem hatóság. Amennyiben viszont a bíróság kéri a felvételt egy vitás helyzet tisztázására, számára kiadható a felvételen szereplő személyek hozzájárulása nélkül is.

Összegezve, hazánkban használható a menetrögzítő kamera, de a kamera által rögzített felvétel nem használható fel semmilyen célra csak a felvételen szereplő személy hozzájárulásával, kivéve a bírósági eljárás. Ez a szabályozás országonként eltérő, így mindig tájékozódni kell egy külföldi út előtt a helyi adottságokról. Egy rossz, azaz gyenge minőségű felvétel nem lesz bizonyító erejű, ezért nem érdemes pénzt adni az olcsóbb termékekért.

Mi régebben Smarty kamerákat ajánlottunk, amikkel volt is pozitív visszajelzés vitás esetekről, de forgalmazása visszaszorult. Szerencsére a Garmin is belépett erre a piacra és átvette a Smarty helyét, nem is akármilyen funkciókkal. A menetrögzítő tulajdonságokon kívül menetbiztonsági funkciókat is kapott, így például jelez, ha az autó túl közel kerül az előtte haladó járműhöz és még a fix telepítésű sebességmérő helyeket is előjelzi.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu