Hogyan kössem be a nyestriasztót

2016.08.03. 16:02

Kedves Kütyüdoki,

12 voltos nyestriasztót szeretnék beszerelni, viszont nem tudom, hogy melyik a 15-ös "kábel" (Klemme 15 van a leírásban).

2015-ös Swiftem van. Előre is köszönöm a segítségét.

Üdv Gábor

A 15-ös jelölés a gyújtáson megjelenő áramot jelzi. A nyestriasztó beköthető állandó áramra, hiszen semmi baja nem lesz, ha állandóan működik, de szakszerűbb, ha csak levett gyújtásnál kezd működni. A biztosítéktáblában talál olyan pontot, ahol állandó áram és gyújtásram köthető. Ha a nyestriasztó pozitív kábelét az autó állandó áramára, a negatív kábelét gyújtásáramra köti, akkor csak levett gyújtás esetén fog működni.

Ha gyújtáson van az autó, akkor a nyestriasztó pozitív és negatív kábelén is 12V lesz, így nem működik. Ha leveszi a gyújtást, akkor a nyestriasztó pozitív kábele pozitívon lesz, míg a negatív kábele valamilyen fogyasztón keresztül (pl. egy izzó) testre kerül és működni kezd. Mivel a nyestriasztó fogyasztása csekély, így ez a megoldás is működik. Relézheti is a tápellátást, amikor egy relét úgy köt be, hogy az gyújtáson meghúz és megszakítja a nyestriasztó tápellátását. Ha mindezt bonyolultnak tartja, akkor bekötheti állandó áramra az akkumulátornál (biztosítékkal), működhet állandóan, mert a mi fülünk nem hallja a motortérben sípoló hangot.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu