Recseg a rádió

2016.10.03. 10:51

Üdv, egy 1995-ös Suzuki Swiftet vettem, piaci rádió, gyári hangszórók, recsegett, kicseréltem Krüger & Matz Rádióra, illetve hangszórókra, de a recsegés fent áll továbbra is, álló motornál semmi, amint bekapcsolom a fűtőventilátort, vagy beindítom az autót, rögtön tompa zene mögötti recsegés hallható.

Antenna testelést ellenőriztem, antenna kábelt kisípoltattam, gyújtókábeleket újra cseréltem. Az antennához beépítettem egy erősítőt, ez segített a dolgon, azóta csak tompa a recsegés, egyébként hallgathatatlan volt, de így is zavaró. Mi okozhatja még a problémát?

Köszönöm. Üdv, Patrik

Kedves Patrik!

Valami elromlott az autóban, aminek jele, hogy recseg a rádió. Ez lehet egy korrodált testkábel, egy sérült vezeték, kontakthiba. A zavarra nincs egyetemes megoldás, sajnos a hibát meg kell keresni, ami sokszor időfaló művelet. Nem a rádiónál kell a zavarszűrést elvégezni, hanem a hiba okát kell megszüntetni, hiszen ha még nincs baj, majd lesz, ez az előjelzése.

A recsegő, motorfordulattal összefüggő zavarnál elsőként az akkumulátor és a karosszéria közötti, majd a karosszéria és motor közötti testkábel megfelelőségét ellenőrizném, ezek az általános hibák. Bármilyen furcsa, de okozhat zavart a motorháztető zsanérjának korrodálása is. A motorháztető árnyékolásként terül a motor fölé, amit csak akkor tud ellátni, ha a zsanérjain keresztül testelődik a karosszériához.

Volt hasonló problémánk, amikor az előző tulajdonos egy fordulatszámmérőt szerelt az autóba, de az eladáskor kivette, a bent maradó kábel viszont bevezette a zavart a belső térbe, mint egy jó antenna. Nincs tanácsom, ami használható, de szívesen megnézzük és segítünk a hibakeresésben.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu