Megbízható adatokat adnak a GPS-ek?

2016.10.05. 10:18

Üdv!

Egy kerékpárral rendszeresen megtett útvonal hosszának az ellenőrzése céljából azt ma GPS-szel mértem meg. Köztudott, hogy a kerékpár sebességmérője a kerék fordulatszámából, a kerület hosszával szorozva számítja ki a sebességet és a megtett távot. Ha nem pontosan adjuk meg a kerületet, nem lesz pontos a mért adat.

A GPS mérési technológiáját nem ismerem, viszont a mai mérésem erős kétséget ébresztett a megbízhatóságában. Az történt ugyanis, hogy az általam addig 6 km-esnek mért távon odafelé több mint fél km eltérés mutatkozott a kerékpár computer és a GPS között, viszont visszafelé a kerékpár újra ugyanazt a távolságot mérte, de a GPS az odafelé 6 km-nek mért helyett már 6,3 km-et mutatott, aminek az oka előttem rejtély. A kerékpár computeren ha 1 cm-t tévedek a kerület megadásában az úgy 0,5 %-os hibát okoz, a 6 km-n fél km ennek viszont a sokszorosa, ekkorát viszont én nem tévedtem, a kerületi adatot újra lemérve biztos vagyok benne, hogy az 1 cm-en belül van az esetleges eltérés.

Mivel a GPS önmagával sem egyező adatokat mutatott, szerintem túlságosan nagy a bizalom a GPS adatok felé. Mostantól én nem fogom azokat etalonként kezelni, legyen az megtett út vagy éppen sebesség. Igazam van, vagy Önnek más a véleménye?

Tisztelettel: Sándor

Kedves Sándor!

Egy átlagos GPS készülék gyári adata szerint 5-15 méter a pontossága, amit a vétel megfelelősége mindkét irányban befolyásolhat. Ha egy mező közepén állunk és semmi nem takarja az égbolt műholdjait, ez lehet 4-5 méteres pontosság is, de egy völgyben, kedvezőtlen műholdállásnál leromolhat 30-50 méterre.

A mérés pontosságát befolyásolja, ha városban, házak között próbálja, hiszen az épületekről visszaverődő fals jelek, fals értéket eredményeznek. Kerékpáron, akár Ön is kitakarhatja, azaz ronthatja a műhold jelét, ami szintén pontatlanságot okoz. Kerékpáros készülékeke rendelkeznek egy pause funkcióval, amikor Ön megáll, a mérés is leáll, majd elindulva csak késleltetve indul a mérés, miután a készülék érzékeli az elindulás tényét.

Általában, városi használat során is elérjük a 10 méteren belüli pontosságot, ami a navigációhoz több mint elég, de a távolság pontos mérésére sajnos nem. Amikor a pontos helymeghatározás a cél, a műholdak jelén kívül földi állomás jelét is számba veszik, amire egy átlag GPS készüléknek nincs szüksége. A precíz távolságmérés megmarad a kerékpárkomputer feladatköre, ha az alkalmas a pontos kalibrálásra, az átlagos GPS pedig navigációs célokra és a kerékpározás egyéb paramétereinek nem tökéletesen pontos, de a felhasználásnak tökéletesen megfelelő rögzítésére.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu