Milyen kamerát tegyek az autóba?

2016.10.10. 11:07

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretném kikérni a véleményét, hogy milyen fajta autóba beépíthető kamerát vegyünk az autóba. Az egy hete megvett autónkat este végighúzták egy kulccsal. Mivel nem vagyunk otthon ebben a témában ezért szeretném megkérdezni, hogy mely kamerák azok amelyek álló helyzetben is, tehát nem járó motornál is készít felvételt, illetve melyik az amely este, közvilágításnál is viszonylag jó minőségű felvételt készít.

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Gyula

Kedves Gyula!

Összetettebb a probléma. Az autóban elhelyezett kamera, még, ha működne is egész nap, nem feltétlenül készítene értékelhető felvételt. Az alapprobléma, hogy egy irányba néz, látószöge széles, de nem annyira, hogy körbe lássa az autót.

Az utastérben elhelyezett kamera nem biztos, hogy látná a rongáló arcát, hiszen magasabban van, mint az autó teteje, így kilóg a képből. Persze lehet célzottan elhelyezett kamera a speciálisan leparkolt autóhoz igazítva, de van más probléma is.

Ön nem készíthet felvételt az utca emberéről, hiszen személyiségi joga mindenkinek van. Jelentősen több becsületes embert figyelne meg a kamera, mint rossz szándékú elkövetőt. Magánemberként nincs joga megfigyelni a szomszédok vagy ismeretlenek mozgását, felvételt csak a felvételen szereplők beleegyezésével készíthet, a felvételek rögzítése, tárolása, megsemmisítése és felhasználása szigorúan szabályozott hazánkban.

Közel sem biztos, hogy egy eljárás során a jogszerűtlen felvételt elfogadná a hatóság. Az autó teljes megfigyeléséhez egy külső kamerára lenne szükség, ami valóban láthatja a járművet és annak közvetlen környékét, de ez is közterületet figyelne és arra nincs joga. A megfigyelést, arra szakosodott biztonsági cég végezheti csak, szigorú előírások betartásával és a felvételt sem nézheti meg senki csak az arra feljogosított hatóság, bíróság.

Gondolom, most mindenkinek a menetrögzítő kamera jut eszébe, hogy az vajon jogszerű-e. Az alapvető különbség, hogy nem egy telepített, adott helyhez tartozó megfigyelésről szól a menetrögzítő, de a felvétel felhasználása ebben az esetben is szigorú szabályozás alá esik. Sajnálom, de a rongálásra nincs ennyire kézenfekvő megoldás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu