Susogás - Avagy orkán a Polóban

2016.10.13. 11:28

Kedves Kütyüdoki!

Azzal a problémával fordulnék önhöz hogy a '97-es Polo Classicom (AEX klíma nélkül) olyan 90km/h körül susog. Pontosabban a levegőbeömlőkből jön olyan zaj mint mikor egy videóban fúj a szél, és a hideg zúg is bevág rajtuk pedig minden el van zárva (és a ventillátor is ki van kapcsolva). Mikor ki van minden kapcsolva, olyankor (üzemszerűen) bejuthat levegő rajtuk keresztül? Mi lehet ennek az oka? Merre szedi a levegőt?

Válaszát előre is köszönöm! Zoltán

A nyitott szellőzőn keresztül a menetszél természetesen bejut a kocsiszekrénybe, itt csak egyetlen kérdés, hogy mennyire. A nyitott rendszer egyetlen ellenállása a ventilátor lapátja, egyébként egy cső, ami még ráadásul susogó hangot is ad az átáramló levegő miatt. Ha ez a zaj kicsi, akkor normális, ha nagy, akkor hallani kell a hibakereséshez.

Minden autó szellőztető rendszerén van belső levegőkeringtető fokozat. Ebben az állásban elzárhatjuk a külső beömlőnyílást, így meg kell szűnnie a zajnak és a levegő beáramlásnak. A lezárt szellőzés nem túl jó, mert a kicsi belső térben hamar elhasználja egy ember is a levegőt, ez a funkció csak rövid időre ajánlott, például akkor, amikor egy poros úton halad vagy kellemetlen szagú autó mögé kerül.

Kapcsolja be a próba idejére a belső keringtetést. Ha megszűnik a zaj, akkor valóban kintről jön a menetszél hatására. Ha van rá módja hasonlítsa össze azonos típusú autóval, ebből megtudja, hogy az autótípus sajátossága vagy egyéb hiba. Ha csak az Ön járműve ad ilyen hangot, akkor lehet a beömlő cső szétcsúszása vagy szigetelésének hiánya. A csőre zajcsillapító lapot ragaszt a gyár vagy hálót húz, ami csökkenti a műanyagcső rezgését, így csökkentve a szélzaj felerősítését vagy továbbítását. ha valami módon a rezgéscsillapító hiányzik, az lényeges zajszintemelkedést eredményez.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu