Nem működik a hátsó ablak fűtése

2016.11.29. 13:02

Kedves Kütyüdoktor!

Van egy 4-es Golfom, amiben hátsó ablakfűtés nem működik. Olvastam több cikket az interneten, köztük ezt is.  Megmértem a feszültséget a fűtőszál minden egyes centijén, és mindenhol jó, mégsem szedi le a párát az ablakról. Mitől lehet ez?

Az ablakfűtés nem más, mint párhuzamosan kapcsolt ellenállások, amiket ebben az esetben felgőzöltek a szélvédőre. A két csatlakozási pontja, ami kétoldalt található, 12V-ot kap egy kapcsolótól. Szigorúan a két csatlakozási ponton kell mérni a 12V-ot és, ha megvan, akkor fűtenie kell, feltéve, hogy nem szakadtak a szálak.

Az összes szál nem szokott elszakadni, sérülni kivéve, ha sötétítő fólia volt az ablakon, amit szakszerűtlenül letépett valaki. A fólia magával viszi a fémgőzölést vagy teljes egészében, vagy csak egy rétegét, de az elgyengült megsértett maradék azonnal megszakad, amint bekapcsolja a szélvédőfűtést. Ha az említett csatlakozón mérhető a 12V, akkor el kell indulni a szálakon egyenként, de a műszer mindig a csatlakozón legyen, mert például, ha egyéb testponthoz képest mér és pont a negatív pólus hiányzik, becsaphatja magát. Amikor egy-két ponton szakadt a fűtőszál az javítható, autós szaküzletek árulnak javítófestéket, vagy szélvédőjavító szakember gyorsan orvosolja. Amikor több helyen sérült a fűtőszál, mint például a fólia letépése után, azzal nem lehet mit kezdeni. Biztos vagyok benne, hogy mérési hibával áll szemben, ellenőrizze ismét.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu