Nem áll le fűtés

2017.01.28. 12:45

Tisztelt Kütyüdoktor!

Jelenleg egy 1996-os Peugeot 106 II. 1,1 benzines kisautót hajtok. Nagyon meg vagyok elégedve vele, de most adódott egy kis gondom a fűtéssel.

A probléma a következő lenne: a ventilátort bármely fokozaton használom, miután leállítom az autót és ki veszem a kulcsot, nem áll le a ventilátor csak ha 0 állásra kapcsolom. Illetve bármikor be tudom kapcsolni gyújtás nélkül is. A fejegység viszont ki kapcsolt, amint a gyújtást leveszem. Eddig a ventilátor is ki kapcsolt vagy pár másodperccel később, de mindig kikapcsolt.

A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget, illetve mi lehet megoldás rá? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel Tamás!

Kedves Tamás!

A fűtőrendszer tápellátásáért felelős relé beégett. A rádió valószínű, hogy nem ezen a körön van, ACC-ről, azaz a kulcsállásról működik, míg a ventilátor motorja gyújtásáramot kap. A kikapcsoláskor tapasztalt pár másodperc késés is egy kezdődő hibára utal.

A nagy áramú relé érintkezője beéghet úgy, hogy nem érintkezik és meghibásodhat úgy is, hogy az érintkezők a kapcsolás pillanatában fellépő szikrától összeégnek zárt állapotba. A kezdődő hibánál ez úgy jelentkezik, hogy összeragadnak, de a visszahúzó rugó még szét tudja választani, ezt tapasztalhatja, amikor kicsit késleltetve, de lekapcsol.

A szellőzőmotor reléjén ellenőrizni kell, hogy a relé vezérlő lábain a gyújtás levételekor megszűnik-e a feszültség. Ha igen, akkor a relét kell cserélni. Ha nem, akkor ellenőrizni kell, hogy a relét vezérlő feszültség miért nem szűnik meg. Ha mostanában volt valamiféle javítási munka az autón, akkor azon a területen kell keresgetni az okot, mint pl. rádiócsere alkalmával valami hibás bekötés, elnyírt, összeérő vezetékek, lakatosmunka után összeégett vezetékköteg.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu