Mit csináljak a sötétítő fóliával?

2017.02.24. 15:19

Tisztelt Kütyüdoki!

Adott egy Passat B5 Variant októberben vásárolt autó. A vasat sötétítő fóliával vettem meg (hátsó ajtók oldalsó ablakain valamint a raktér/csomagtartó oldalsó ablakai). Mivel nem találtam műbizonylatot erről, és elég sok rémhír lát manapság napvilágot a forgalmi elvételről ezzel kapcsolatban, úgy döntöttem hogy a hátsó ajtók üvegeiről lehúzom a fóliát.

Ami miatt írok az az, hogy nem igazán találok ilyen kombi autók esetében említést a raktér/csomagtér oldalsó üvegeinek sötétítéséről. Azt tudom hogy ha az összes többi ablakot sötétíteni akarom, az engedély (műbizonylat) köteles, de mi újság a csomagtér oldalsó üvegeivel? Válaszát előre is köszönöm!

Szép napot!

6/1990. KöHÉM rendelet 97. § (5)-(6) bekezdése értelmében a „B” oszloptól hátrafelé bármilyen áteresztőképességű fólia alkalmazható, aminek van műbizonylata, amin feltüntették, hogy melyik ablaküvegre került, mi a minőségi – típusjele és AF vagy régebbi szerelés esetén H engedélyszáma.

Ha ez nincs, sajnos le kell szedni, mert ilyet utólag senki nem ad az autóhoz, még, ha fel is ismeri, hogy mi van feltéve és az legális lenne. DE. Otthon semmilyen körülmények között ne álljon neki, mert a hátsó ablak szélvédőfűtése egészen bizonyosan lejön a fóliával együtt, valamint, ha közepesen jó minőségű a fólia, akkor ottmarad az üvegen a ragasztó, amit csak dörzsöléssel tud leszedni. Fóliás szakemberhez kell fordulni.

Ha úgy döntene, hogy csak a hátsó szélvédőt szabadítja meg a sötétítéstől, nem jó ötlet, mert egyrészt nem megengedett, mivel nincs műbizonylat, másrészt nem látna ki rendesen az autóból. Mivel a fény elölről is és a hátsó szélvédőn is érkezne, az oldalüveg sötétítése tükröződne, így roppant zavaróan hatna a kilátásban.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu