Szivargyújtó anomália

2017.05.07. 17:49

Üdv,

van egy 2000-es Suzuki Swift 1.3 5 ajtós autó. Van benne egy led "szalag" ami  szivargyújtóról működtethető. Bedugom, működik szól a rádió is, majd amint kihúzom a szivargyújtóból, a rádió már nincs áram alatt, majd ez után biztosítékcsere. Esetleg valahol zárlat keletkezik?

Mellesleg még a rádiónál olyan előfordul, hogy egy bizonyos hangerő felett a rádió lekapcsol majd újraindul, ezt mind addig ameddig egy a hangszinten van vagy felette.

A szivargyújtó csatlakozója nem szabvány, csak hasonlítanak egymásra. Van, hogy a telefontöltőt vagy egyéb eszközt be sem lehet dugni úgy szorul, van, hogy nem marad a helyén a csatlakozó úgy lötyög. Az érintkezők elhelyezkedése különböző, ezért bedugáskor, vagy mint az Ön esetében kihúzáskor a csatlakozó zárlatot csinál.

Ebben az esetben vagy keres egy másik, a gyári csatlakozóba illő dugót vagy a LED szalagot beköti fixen és egy kapcsolóval kiegészítve használja. A rádió nagy valószínűséggel az elégtelen keresztmetszetű gyári tápvezeték miatt indul újra. A gyári kábel a gyári rádióhoz van méretezve, ami meglehetősen kis teljesítménnyel és ezért kis áramigénnyel rendelkezik.

Az utólag beépített rádió nagy teljesítményű, nagy áramfelvétellel rendelkezik, így annak egy új, vastagabb vezetéket kell behúzni, lehetőleg közvetlenül az akkumulátorról. Mindig, közvetlenül a csatlakozásnál biztosítékot kell szerelni a vezetékre és nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem csak a pozitív, de a negatív oldalt is új, vastagabb kábellel kell ellátni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu