Nem megy a tükörfűtés

2017.05.08. 16:07

Tisztelt "Doktor Úr"

Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Van egy Opel Astra G 2003-as autóm Njoy felszereltséggel, amibe beletartozik az elektromos tükör is. A jobb oldali tükörben a fűtés nem megy. Egyik áprilisi nap reggelén, mikor kapargatni kellett az ablakokat, bekapcsoltam, hogy olvassza le a tükröt. Előző este még jó volt, mert használtam, de reggel már nem működött!

Az elektromos tükör minden irányba állítható, csak a fűtés nem megy. Az a kérdésem, hogy mi lehet a hiba és hogyan lehet orvosolni? Sajnos sokszor vagyok a munkám miatt távol napokra az otthonomtól, ezért nincs időm szervizbe elvinni. De ha nem lesz más, az lesz!

Tisztelettel és érdeklődve várom válaszát: Attila

Kedves Attila!

Az ajtókárpit felső sarkánál a kis háromszög alakú műanyagot (a tükör belső takarója) le kell pattintani és ott találhatók a tükörbe menő vezetékek. Rá kell mérni, hogy a fűtés megkapja-e a működéséhez szükséges 12V-os tápfeszültséget. Nagy valószínűséggel itt meglesz a feszültség.

Ha eljut idáig, akkor sajnos a tükörlapban van a hiba, amit ki lehet pattintani a helyéről, de kell hozzá egy kis bátorság. A tükörlap hátuljára van fémgőzölve a fűtőszál, erre két vezeték megy, ezeken is érdemes ellenőrizni a tápfeszültséget. Ellenállásmérővel mérhető, hogy a fűtőszál szakadt vagy sem. Ha megszakadt, akkor a tükörlap cseréje a megoldás. Kapható utólag felragasztható fűtőszál, de látni fogja, hogy nem lehet feltenni, marad a gyári vagy után gyártott tükörlap, ami nem annyira elborzasztó árfekvésű.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu