Két rádió egy kocsiba

2017.05.28. 10:25

Tisztelt Kütyüdoktor!

Svédországban élek és hobbiautónak van egy Volvo 245-öm. Lassan itt is kezdenek kikopni az alkatrészboltok, így megvan a bontózás öröme is. Találtam is egy évjáratnak megfelelő gyári rádiót, beszereltem, jól mutat, és elégedett is vagyok vele. Előtte viszont egy Volvo teherautó CD-s, Bluetooth-os rádióm volt benne. Néha azért jó a luxus is ezért arra gondoltam, mi lenne, ha ez utóbbit a kesztyűtartóba telepíteném. Az itteni szereld magad boltban (Biltema - bil=autó) van doboz, amibe a normál autósádió való, azaz ezzel be tudom stabilan építeni a kesztyűtartóba. És be is fér.

A kérdésem az lenne, ha a két rádió áramköre találkozik ugyanazon hangszórókon (szintén gyári) okozhat e problémát a hangszórón és vagy a rádiókban. Nem akarom őket egyszerre bekapcsoni, de van két fiam, 8 és 4 évesek, gondolom érti mire gondolok. Ha igen, van e valamilyen leválasztó kapcsoló erre a célra?

Válaszát köszönöm, László

Nem szabad összekötni a két rádió hangkimenetét. Ilyen esetben egy többáramkörös relé szükséges. A relének minden hangszóróvezetéket meg kell szakítania, így legalább nyolc érintkezőpárra lesz szükség.

Az egyik rádió, nevezzük gyárinak, alaphelyzetben a relé nyugalmi állapotban zárt érintkezőin keresztül kapcsolódik a hangszórókra. A másik rádió, legyen ez az utólagos, motoros antenna kimenetét felhasználhatjuk a relé vezérlésére, mivel ezen a szálon megjelenik 12V, amikor a rádiót bekapcsoljuk. Amikor a relé vezérlést kap, meghúz és leválasztja a gyári rádió kimenetét a hangszórókról és azokat átváltja az utólagos rádió kimenetére. Veterán autók esetében szoktunk ilyet kötni. Sajnos nyolc áramkör sok lenne egy relének, de négy áramkörös kapható, nem drága, így abból kettő kell majd.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu