Riasztó a kabrióba

2017.06.02. 10:48

Üdv Doki!

Egy Audi 80 Cabrióba (2000 évjárat, dízel) szeretnék riasztót venni, csak nem tudom milyet, ill. vásárlásnál mire kell figyelni. A lényeg az lenne, ha lehúzott tetővel védené a belteret. Mit érdemes venni?

Üdv, Krisztián

Kedves Krisztián!

Bármelyik riasztórendszer kiegészíthető radar modullal, ami a belső tér védelmét szolgálja. Ez így jól hangzik, de sajnos ennyire nem megoldott a védelem. A radar egy gömbszerű teret hoz létre maga körül és az ebben a térben történő változást figyeli. A védett tér formáját és méretét befolyásolja, torzítja a radar környezete, fémek, behelyezett tárgyak, eszközök, ami akár egy kulcscsomó is lehet. Mivel a védett tér gömbszerű, így már alaphelyzetben sem tudja lefedni a jármű belső terét, hiszen az téglalap alakú és ezt még rontja az autó adottsága. A modul érzékenységének beállításakor maximum az első ülés közepéig lehet engedni a határvonalat, ennél nagyobb érzékenység hibás riasztást eredményez. Mindezt befolyásolja még a levegő nedvességtartalma, így nyirkosabb időben a radar modul nagyobb területre terjeszkedik.

Összegezve, van olyan modul, ami a nyitott teret védi, de nem szabad a teljes védelmet elvárni tőle. Az autó védelme teljes mértékig megoldható, de az utastér nem. Radarmodul alkalmazásakor a jármű belső terében csak az első ülés közepéig terjedő terület védhető. Ez természetesen elegendő ahhoz, hogy egy illetéktelen személy beül az autóba, akkor az riasztást váltson ki, de a belső tér teljes egészét nem védheti.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu