Nem megy fel az ablak

2017.07.04. 11:44

Kedves Kütyüdoktor!

Nekem egy 2008-as Skoda Fabiám van, 1.4 benzin. Baleset érte a jobb elejét, meg lett javítva, azóta viszont a jobb első elektromos ablak problémás. Az emelő motor jó, a kapcsoló is, 10 indításból kb. 2 alkalommal jó, máskor nem. Ha épp működik és lehúzom, majd leállítom a motort, a következő indításnál már nem lehet felhúzni.

A biztosítékot kivettem, vissza tettem, esetleg megfordítva - néha így elindul, máskor ez sem megoldás, csak addig indítgatóm amíg újra jó lesz. Mi lehet a gond? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Zoltán

A lakatosmunka során feltételezhető, hogy levették a jobboldali ajtót. Az ajtó és a karosszéria közötti kábelátvezetés csatlakozós, így, ha nem megfelelően pattintották össze, az okozhat ilyen random hibát. A baleset során akár sérülhetett is a kábel vagy a csatlakozó, érdemes megvizsgálni.

A jobb oldali kapcsolónál kellene mérni, amikor épp rossz a rendszer. A kapcsolóhoz érkeznie kell egy pozitív 12V tápfeszültségnek, ezt a biztosítéktábláról kapja és két negatív feszültségnek. A két negatív a baloldali kapcsolótól érkezik, ha ezek bármelyike hiányzik, akkor az ajtóátvezetőben keresném a hibát, feltételezve, hogy a baloldali kapcsoló jó, hiszen ott nem jártak a karosszériajavítás során. A motor felé menő vezetékeket a kapcsoló testen tartja. Amikor valamelyik irányba meghúzza kapcsolót iránytól függően, egyik-illetve másik motorszálon meg kell jelennie a +12V-nak. Ha ez nem mérhető, akkor a kapcsoló hibás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu