Zörög a Focus ajtaja

2017.07.06. 14:33

Heló Doki!

Valami zörgött az autóm ajtajában (Ford Focus Mk2 kombi), leszerelték a kárpitot de nem találtak semmit, így vissza is került. Egy darab szivaccsal amit a kárpit és az ajtólemez közé betömködtem megoldottam végül a problémát és megszűnt minden zörgés. Ám a leszerelés óta zenehallgatás közben a mély hangoktól az egész kárpit berezonál ha csukva minden ajtó és fel vannak húzva az ablakok.

Próbáltam megnyomkodni itt-ott, hogy honnan jöhet a hang de semmi változás. Amint kinyitok egy ajtót vagy akár a csomagtartót megszűnik teljesen a vibráció. Gondolkodtam hangszigetelő anyag vásárlásán, de ha a leszerelés előtt nem állt fent a probléma akkor elvileg az nélkül is tudja az autóm a rezgésmentes zenehallgatást. Próbáljam meg újra szétszereltetni és átnézetni vagy csak még rosszabb lesz?

Sajnos ismét le kell venni a kárpitot és keresni. Mindig abból kell kiindulni, hogy ez gyárilag nem zörgött, így meg kell keresni az okot és szivacsot csak a legvégső esetben használni, mert az tüneti kezelés nem javítás. Zöröghetnek a megöregedett patentok, ezek ugyanúgy zörögnek, ha lefogom, megnyomom a kárpitot.

Ki kell pattintani a kárpitból a patentot és bepattintani magában, ellenőrizni, hogy feszesen áll. Ha nem, akkor csere, nem nagy költség. Sok autóban idővel a belső kilincs és a zár közötti pálca rezegni kezd, ez főleg zenehallgatáskor jön elő. Amikor hallható, gyengén meg kell húzni a kilincset, ettől abbamarad. Javítása vagy a pálcát lefogó műanyag gyűrű cseréje, vagy zsírzása, vagy épp az előbb elmarasztalt szivacsból egy kis gyűrű alkalmazása a pálca és a rögzítőgyűrű közé.

A kárpit betétei, mint oldalzseb vagy szövetbetét egyszerűen olvasztott fülekkel rögzülnek. Ha valamelyik fül letörik, ez is okozhat kellemetlen hangot. Sajnos ez egy lassú és idegölő keresés, de mivel az ajtóban nincs olyan sok minden, viszonylag hamar megtalálható. A szivaccsal kitömés nem jó, mert eltartja a kárpitot, ami az új pozícióban új problémát hoz magával és a szivacs felveszi a párát, nedvességet, ami sem a kárpitnak, sem a fémnek nem tesz jót.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu