Állandóan világít a tompított a Mazdán

2017.07.24. 14:43

Tisztelt kütyüdoktor!

Pár éve vásároltam egy Mazda3-as személygépkocsit, 2009-es évjárat. A problémám pedig mindössze annyi, hogy állandóan világítanak a tompított fényszórók, és ami ezen egy áramkörön van. Így a hátsó világítás, elől a két említett tompított fényszóró, a helyzetjelzők, és a rendszámtábla megvilágítás, illetve belül van egy kvarc kijelző (óraidő) narancs színű infó csík, ez is, de ez elég intenzíven. (Gondolom azért, hogy könnyebben olvasható legyen nappal is.)

Mivel ausztriai telephelyről való, de idehaza vásárolt autó, az akkori hatályos osztrák törvények szerint ez teljesen normális. Most már csak idehaza futna az autó, hogy lehet ezt a funkciót kikapcsolni? Egyébként is, ezt a törvényt eltörölték, ill. módosították.

Van aki azt mondja, hogy nem lehet megcsinálni, mert így van felprogramozva. Van aki a világításkapcsoló cseréjét ajánlja. És van aki világításpanelt cserélt benne 60 000 forintos áron, mert úgy jó lett. A márkaszerviz nem kapcsolja ki, mert ez ilyen. De még is, van rá esélyem, hogy a lehető legkisebb átalakítással kikapcsoljam, mert zavaró. Köszönöm a válaszát!

Üdv.: Szabolcs

Bár sok autótípusban ez a funkció programozható, de a Mazda esetében azt az információt kaptam, hogy nem. Ettől még nincs nagy baj, nem kell semmit cserélgetni, csak egy autóvillamossági szakembert kell keresni, aki átköti a rendszert a hazánkban megszokott megoldásra. Egyébként, ha így működik az sem probléma, nem terheli jelentősen az akkumulátort és biztonsági szempontból jobb megoldás, ha mindig világítunk.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu