Állás után meg sem nyekken a Cruiser – az akkuval lesz baja?

2017.09.05. 10:54

Kedves Doki!

Nem tudom hozzád tartozik e, de hátha tudsz segíteni. Van egy 2005-ös Chrysler Pt Cruiser 2.2 CRD autóm. 4 éve vettem kiváló állapotban, leinformáltan (márkakereskedésben átnézés után), tökéletes és imádom. :-) Vétel után kb 1,5 évvel főleg télen akkuproblémák adódtak, azaz pld 7-10 nap garázsban állás után meg sem nyekkent.

Gondoltam akkumulátor, mert hogy vétel után azt nem cseréltünk. 75 Ah aksi márkaszervizben kicserélve jó sok pénzért. :-) eltelt újabb 1,5 év és most már nyáron is jelentkezik, hogy 7-10 nap állás után nyekk a válasz. Amikor használom akkor hosszú 80-500km autópálya, tehát nem 5-10 perc városban 20x megállva és indítózva. Töltés után persze pöccre indul. Riasztó nincs benne csak központizár. Létezhet, hogy álló helyzetben garázsban 7-10 nap alatt valami leszipkázza a delejt vagy sűrűbben kéne használnom (vagy töltenem). Megérne egy autóvillamossági bemérettetést? Kérem szíves tanácsodat.

Köszönettel András

Egy átlagos akkumulátor 7-10 nap alatt lemerül, ha az autó keveset fut, de ebben az esetben a hosszabb távú használat miatt nem annyira indokolt. Szerencsére minden mérhető, így nem kell találgatni, hogy mi okozhatja. Minden autóvillamossággal foglalkozó szervizben van akkumulátor teszter, ami jó közelítéssel megmutatja az akkumulátor állapotát.

Ha az akku megfelelő, akkor meg kell mérni az autó nyugalmi áramfelvételét. Ez az érték 10-20mA-nél nem lehet magasabb, ha az autóban nincs semmi utólag beépített extra, de 50mA sem indokolná a merülést. Ha a nyugalmi áramfelvétel is jó értéket mutat, akkor mérjünk töltést. Járó motorál, egy kicsit megemelt fordulatszámon kell mérni közvetlenül az akkumulátor saruján. A mérés idejére be kell kapcsolni a világítást és a szellőzőventilátort magas fordulatra, hogy terhelés is legyen a rendszeren. A töltés 13,8-14V értéknek kell lennie (átlagos autó esetén). Ha ez is jó, akkor sajnos sűrűbben kell használni az autót.

Persze, ha van lehetőség és a parkoló autó mellett 230V csatlakozási lehetőség, akkor csepptöltőt kell vásárolni és használaton kívül csatlakoztatni az autót. Egy csepptöltő tízezer forintos befektetés és többsége nem csak szinten tartja az akkumulátor feszültségét, hanem „tornáztatja” az akkumulátort, ami lényegesen megnöveli az élettartamát. Ez is fontos, mert így tovább tart az akkumulátor, ezzel szemben a lemerülés a legnagyobb ellensége, egy teljes merülés azonnali végét is jelentheti.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu